Noen behersker kompleksiteten bak rattet, andre ikke. Foto: DinSide
Noen behersker kompleksiteten bak rattet, andre ikke. Foto: DinSideVis mer

Født til å være en ratt-kløne

Ny forskning avslører - eller fritar deg. Noen er bare født til å være dårlige sjåfører.

Etter å ha testet frivillige i en bilsimulator, konkluderer forskere ved University of California, Irvine (UCI), med at noen dårlige sjåfører faktisk kan skylde på genene. Om du føler deg som en under-snittet kompetent sjåfør, kan det være genetisk feilstyring som ligger bak noen av problemene.

Les også: 450.000 nordmenn tror de ville strøket om de skulle kjørt opp på nytt

Kjørte dårligere, husket mindre

Testsjåfører som har gener som gir begrenset tilgang på brain-derived neutotrophic factor, BDNF, under aktiviteter, gjorde det 20 prosent dårligere i kjøretester enn andre. Og tilsvarende oppfølgertester flere dager senere avslørte tilsvarende resultater, skriver University of California, Irvine, i en melding på sine nettsider.

Les også: Bulker mest før jul


Testerne kjørte 15 runder i simulator, der de måtte lære seg å takle vanskelige svinger og kurver. Kjøretesten ble utført av 29 personer, der 7 av de deltakende hadde genvarianten som begrenset tilgang på BDNF i hjernen.

Ingen gentester - ennå

Personene med det begrensende genet, greide seg dårligere på veien enn de andre, lærte saktere og husket mindre fra løypa i den andre testen som foregikk fire dager senere. Det overrasket forskerne at resultatene ble så markant forskjellige for de to gruppene.

Les også: Ikke rygg på fredag!

- Det ville vært interessant å finne ut mer om genetikken til sjåfører som er involvert i bilkrasj, sier nevrolog Steven Cramer ved UCI, som har publisert studien. Han stiller spørsmål om ulykkesraten er høyere for sjåfører med BDNF enn for sjåfører uten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike resultater ville selvsagt vært en drøm for forsikringsbransjen, men det finnes ikke kommersielt tilgjengelige gentester for å avsløre akkurat denne genvarianten. I studien står det at omkring 30 prosent av USAs befolkning har denne genvarianten.