<strong><B>FULL OVERSIKT:</strong></B> Bymiljøetaten i Oslo publiserer lister over hvor de setter i gang med vårrengjøring for at du skal slippe å finne bilen din borttauet til et deponi. Foto: ØIVIND IDSØ
FULL OVERSIKT: Bymiljøetaten i Oslo publiserer lister over hvor de setter i gang med vårrengjøring for at du skal slippe å finne bilen din borttauet til et deponi. Foto: ØIVIND IDSØ Vis mer

Flytter du ikke bilen blir det dyrt

Vårrengjøringen i Oslo er i gang, her er listene du bør sjekke.

Publisert
Sist oppdatert

Nytt år og ny vår, men i hovedstaden vil det fortsatt være mange som plutselig ser at bilen er tauet bort - uten at de i utgangspunktet hadde parkert feil.

Det spennende med vårrengjøringen i Oslo og en del andre byer, er at du i løpet av rundt 24 timer går fra å ha parkert fullt lovlig, til å ha parkert så ulovlig at du ikke bare får bot for feilparkeringen, men også får bilen tauet bort i samme slengen. Og i disse dager er rengjøringen i full gang

Full oversikt over alle gater

All grusen som i løpet av vinteren skal nemlig nå bort, og da må gatene være frie for biler. Heldigvis for oslobilister uten garasje, har Bymiljøetaten i Oslo en fin nettjeneste som viser når de skal rydde hvilke gater.

Oversikten er delt inn i nord, øst, vest og sentrum (i tillegg til oversikten over riksveiene), og gir de som hver dag parkerer på offentlig sted muligheten til å flytte bilen før feiejobben tar til.

  • Oversikten over alle gatene som ryddes finner du her.

Det kan utvilsomt lønne seg å ta en kikk, men vær oppmerksom på at Bymiljøetaten ikke forplikter seg hundre prosent til noen av datoene i de fem listene. Selv så jeg tilfeldigvis forrige uke at de to datoene jeg hadde lagt inn i kalenderen for "mine" to gater plutselig var flyttet to dager frem, så skal du ut og reise, eller kjører sjelden, kan det være en god idé å sjekke daglig.

Alternativt kan du bruke en tjeneste som changedetection.com, som forteller deg når nettsider oppdateres og forandres. Alt du behøver gjøre er å registrere deg, og legge inn lenken til lista for nord, sør, øst eller sentrum. Neste gang sida Bymiljøetaten forandrer på oversikten, blir du varslet per mail.

Kan bli veldig dyrt

Prisen for å ikke flytte bilen kan fort bli veldig høy. For feilparkeringen og borttauingen betaler du 2.800 kroner, i tillegg koster det 200 kroner per døgn i perioden bilen befinner seg i inntauingsanlegget. Reiser du på 14 dagers ferie et par dager før bilen blir tauet bort blir det fort snakk om noen tusen kroner.

Merk at du også må betale et gebyr på 541 kroner hvis du ankommer bilen idet bilen blir tauet bort.

Bileiere som parkerer på offentlig sted plikter forøvrig å sjekke området en parkerer en gang hvert døgn, så det er vanskelig å krangle om utgangspunktet for at biler fjernes på såpass kort varsel.

Andre mer eller mindre interessante fakta om vårrengjøringen:

  • Grusen som er lagt ut i løpet av vinteren blir ikke resirkulert, et forsøk i Moss viste at transportkostnadene blir for høye til at det lønner seg.

  • Forsøksordningen fra 2005 med SMS-varsling om vårrengjøringen ble vurdert som mislykket, fordi antallet borttauede biler ikke ble redusert i særlig grad.

  • Bymiljøetaten i Oslo rengjør hver vår cirka 1.280 kilometer vei og gater, og 1.000 kilometer med fortau og sykkelstier.

  • Det tas opp rundt 10.000 tonn asfaltstøv, grus, singel, løv og liknende i løpet av ryddingen.

  • I løpet av vårryddingen settes det ut rundt 5.000 skilt med varsel om når arbeidet vil foregå.

  • Mesteparten av arbeidet foregår på dagtid, men de mest trafikkerte veiene og gatene tas gjerne på nattestid.

Vi har sjekket nettstedene til en rekke andre større kommuner, men ser ikke at noen har tilsvarende oversikt som Oslo kommune. Hvis du kjenner til slike oversikter for andre kommuner, del gjerne med andre i debattforumet under!

OPPDATERT: En leser kan fortelle at Trondheim bydrift har en egen oversikt for vårrengjøring på disse sidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer