Flere vil ha plass på dekkhotell

– Sterkt økende de siste fem årene.

<b>DEKKHOTELL:</b> Flere viil på hotell, også på landet. Foto: Colourbox.com
DEKKHOTELL: Flere viil på hotell, også på landet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har egentlig alltid vært endel av bransjen, siste 10-15 åra, men det har vært sterkt økende siste fem årene, sier Bengt Heggertveit, administrerende direktør i Vianor, til DinSide om etterspørselen etter lagring av bilhjul.

– Kvinner etterspør det kanskje i større grad enn hva menn gjør, og firmabileiere er kanskje ikke så opptatt av å spare penger som privatkunder, sier direktør i Dekkmann, Stefan Funch, til DinSide.

Smart tips: Det er nå du bør kjøpe nye sommerdekk

Gjør det selv

Tidligere, "i gamle dager", lagret de aller fleste dekkene i garasjen. Eller i kjellerboden. Eller på annet egnet sted.

Det er imidlertid ikke alle som har "egnet sted". Det er heller ikke alle som ønsker å bruke tid på å bytte dekk, og det er kanskje ikke alle som føler seg kompetente til det heller.

Slik skifter du dekk: Se video

Vi ser stadig flere som reklamerer for dekkhotell, både i byen og i låven på landet. Ifølge dekk-kjedene Vianor og Dekkmann er det stadig flere som sjekker dekkene inn på dekkhotell. I midten av september åpnet også Dekkmann Skandinavias største dekksenter, på Furuset i Oslo.

Likt i nord og sør

– Etterspørselen varierer veldig fra avdeling til avdeling. Hvis man kommer litt mer ut i provinsen er det ikke samme etterspørsel som i storbyene, sier direktør i Dekkmann, Stefan Funch, til DinSide.

Ifølge Funch er det imidlertid ikke noen geografisk forskjell ut over forskjellen mellom bygd og by.


– Hvis vi tar Tromsø og sammenlikner med Kristiansand, er det ikke forskjell på mønsteret der, men det er forskjell på by og land, sier Funch til DinSide. Det er ikke så unaturlig, siden de fleste som bor utenfor byene også har bedre tilgang på lagringsplass.

– Men vi ser også at det er en økning i etterspørselen etter dekkhotel på mindre avdelinger, som Mosjøen og Mo i Rana. Det er også det at man sparer mye jobb, og det er en trygghet i å få dekkene skiftet hos et dekksenter, sier Funch videre.

Ifølge Bengt Heggertveit, administrerende direktør i Vianor, har dekkhotell tidligere vært et utpreget byfenomen, men dette er nå i endring.

– Det er faktisk ganske likt, det var mer et byfenomen tidligere, men nå er det mer og mer et fenomen også på landsbygda og mindre steder, sier Heggertveit til DinSide.

Billig sjekk: Alt for mange kjører med for lite luft i dekkene, og for lite mønster.

Dette koster det

Ifølge Funch er veiledende priser for dekkskifte og lagring til og med 17-tommers dekk 744 kroner. Fra og med 18 tommer er veiledende pris 904 kroner. Prisene er per sesong. Funch sier til DinSide at det vil være lokale variasjoner.

Hos Vianor i Oslo koster omlegging og lagring 260 kroner per dekk, eller 1.040 kroner for fire dekk, inkludert moms. Prisen er per sesong, og er inkludert skifte, vask, kontroll og lagring av dekket. Prisene kan variere litt fra sted til sted, ut i fra om du er i by eller på landet.

Både Vianor og Dekkmann tilbyr sms-innkalling til hjulskift, og mulighet for å endre og booke time på nettet.

Her er noen Oslo-priser fra disse og andre aktører:

Priseksempler fra Oslo
LeverandørSmå personbilerMedium og større personbilerStore personbiler og SUV
Mittdekkhotell.no109512951495
Vianor106013601360
Dekksenteret G894012251475
Dekkmann744904904
Dekk1 Kalbakken890890890
Priseksemplene er for hjulskift, kontroll og lagring i en sesong (et halvår). Alle dekkhotellene er i Oslo.


Som alltid lønner det seg å sjekke prisene før du inngår en avtale. For deg som bor i de største byene, kan det også være endel å hente på å sjekke prisene også utenfor bykjernen. Mens du i Oslo må ut med cirka 1.000 kroner per sesong, kan du slippe med 600 kroner hos eksempelvis Drøbak Dekkservice, som er en halvtimes kjøring fra hovedstaden.

Husk også å sjekke dine medlemskaps-avtaler, NAF-medlemskapet gir deg for eksempel rabatt hos Dekkmann.

Planlegg

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, advarer i en pressemelding bileiere mot å havne i en situasjon hvor den første snøen er kommet, mens vinterdekkene befinner seg på dekkhotell.

Han anbefaler å følge med på værmeldingen og planlegge dekkskiftet i god tid.