Flere allerede tatt

Norske bilister råkjører mer enn før, og nå blir de tatt langs skoleveien. Igjen.

<strong>KONTROLLER:</strong> Kontroller langs skoleveiene skal forhåpentligvis få fartsbøllene til å skjerpe seg. Foto: Dag Gjærum/UP
KONTROLLER: Kontroller langs skoleveiene skal forhåpentligvis få fartsbøllene til å skjerpe seg. Foto: Dag Gjærum/UP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere avdekket tall fra Statens vegvesen at halvparten av oss mener det er greit å kjøre for fort. Men denne uken er det skolestart, og UP er tilstede langs en rekke av landets skoleveier med uniformert politi ved skolestart og –slutt. For her er det kanskje farligere en noen andre steder å kjøre for fort.

- Vi vil, gjennom forebygging og kontroller, rette oppmerksomheten mot våre yngste trafikanter. Vi har ingen å miste, sier UP-sjef Runar Karlsen til KNA.

Flere er allerede tatt for å holde for stor hastighet langs veiene der nær 60.000 småbarn uten trafikkerfaring og stort overblikk nå ferdes på formiddag og ettermiddag.

– Trygg Trafikk har en klar oppfordring til foreldrene: gå med barna til skolen. Snakk med dem om hva de opplever langs veien, og hvordan de skal forholde seg i trafikken, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk i en pressemelding.

Rundt 25 prosent av elevene kjøres til skolen (Transportøkonomisk institutt, 2006). De fleste av foreldrene oppgir praktiske hensyn som årsaken.

Les også: 450.000 tror de ville strøket til førerprøven

Flere kjører for fort

Sommerens føreløpige UP-regnskap er ikke hyggelig. 14,5 prosent flere har fått forenklede forelegg denne sommeren sammenlignet med i fjor, og forenklede forelegg knytter seg først og fremst til for høy fart.

3,6 prosent flere har også fått beslaglagt førerkortet på grunn av høy fart. Dessuten blir stadig flere tatt for trafikkfarlig adferd som ulovlige forbikjøringer, kjøring på sperrefelt og kort avstand til forankjørende.

Dette til tross for at UP gikk ut med overtydelige advarsler om økt kontrollvirksomhet og prioriterte strekninger før sommeren.

Les også: Heftig straff for kort avstand

Noen trafikkadferds-lyspunkt finner vi likevel:

  • Færre har fått gebyr for manglende bilbeltebruk.
  • Ingen målt økning av forhold der fører kjører i ruspåvirket tilstand.
Foreløpige tall fra UP viser at det har omkommet flere personer i trafikken denne sommeren enn i fjor.

Les også: Her bor fartsverstingene