Fleksibel koreaner

Tacuma har vært på hjemmemarkedet i bortimot et år, under navnet Rezzo. Om få dager er bilen klar for salg i Norge.

Fleksibel koreaner
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tacuma skal inn i kampen om kundene i den stadig mer populære fleksibil klassen. Og der får de litt å bryne seg på, konkurrentene blir biler som Opel Zafira, Mazda Premacy, Renault Scenic og Citroën Xsara Picasso og Berlingo. Opel Zafira er den desidert mest populære av disse, med 2.119 solgte biler i fjor. Målet for Daewoo er å selge 340 Tacuma i løpet av året.

Fem fleksible seter

I Norge rommer Tacuma fem mennesker, fordelt på to rader som i en vanlig personbil. Baksetet består imidlertid av tre separate seter, hvorav det midterste er smalest. Midtsetet kan dessuten trekkes fremover 12 centimeter, for å skape bedre skulderplass til baksetepassasjerene. Alle setene kan selvsagt tas ut, slik det bør være i en fleksibil. Mekanismen for å ta ut og sette inn setene er enkel og grei, og setene er såpass lette at de kan håndteres av en middels svak person.

I bilens hjemland kan du få bilen med opptil syv seter. Dette vil imidlertid ikke bli en løsning i Norge, da importøren har valgt å prioritere bagasjeplass. Etter en liten prøvetur med bilen, må vi si at det nok er like greit. Det kan hende det er plass til syv småvokste asiater i bilen, men du vil få problemer med å plassere syv høyreiste nordmenn i denne bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fleksibel koreaner

Rik på rom

En fleksibil kjennetegnes gjerne ved mange små rom og oppbevaringsmuligheter. Så også i Tacuma. Du har skuffer under forsetene, og små rom i gulvet i baksetet. Baksetepassasjerene kan også nyte godt av små klaffebord med koppeholdere som kan vippes ut fra seteryggene foran, og dersom midtsetet legges ned kan det brukes som bord – også det med koppeholdere.

PlayStation

Den norske Daewoo-importøren, Ugland Auto Import, går ut og tilbyr PlayStation som ekstrautstyr i Tacuma. Ja, de sier endog at de er først i Norge til å tilby slike løsninger. Dette er imidlertid ikke helt korrekt. Ford har, om enn kun i kort tid, tilbydd en løsning for dette i sine modeller Galaxy og Mondeo.

I Tacuma ettermonteres PlayStation utstyret i Norge. Du får da en skjerm som står på en vendbar arm mellom rygglenene til forsetene. Dette koster cirka 12.990 kroner for PlayStation 1 og 16.990 for Playstation 2.

Kun ett alternativ

Dersom du ønsker deg en Tacuma, behøver du ikke ta stilling til hvilken motor og hvilket utstyrsnivå du vil ha – den kommer nemlig i kun en versjon. Motoren er en 1,8-liter med 104 hestekrefter ved 5.200 omdreininger i minuttet, og 148 Nm ved 3.600 omdreininger i minuttet. Utstyrsnivået blir også kun ett, med klimaanlegg, varmeseter, alarm, elektriske vindusheiser osv. Prisen blir dermed også èn: 229.900 kroner. Dette er med en 5-trinns manuell girkasse. En 4-trinns automatkasse er tilgjengelig som ekstrautstyr, for et tillegg i pris på 12.000 kroner. For en mer detaljert utstyrsoversikt og konkurrentsammenlikning, klikk her.

Til sommeren vil Daewoo importøren ta stilling til om de fortsatt bare skal tilby en motor, eller om de skal supplere med eller erstatte 1,8-literen, med en 1,6-liters motor.

Førsteinntrykk

Vi skal ikke uttale oss veldig bombastisk om verken bilens komfort, kjøreegenskaper eller motorstyrke – da vårt møte med bilen var relativt flyktig. Men bilen er rommelig og har fine løsninger for baksetepassasjerene. Den manuelle girkassen virket noe hard, og bilen lot seg lede veldig på sporete vei. 1,8-litreren yter tilstrekkelig med krefter med den manuelle girkassen, og selv om vi ikke har testet den, kan vi forestille oss at en 1,6-liter under panseret blir i knappeste laget. Automatgiret stjeler også en del krefter – faktisk bruker den 3 sekunder lenger tid fra 0-100 km/t med automatgir, enn med manuelt gir.

Innbyttegaranti

Med lanseringen av Tacuma, lanseres også et nytt fenomen i Daewoo-sammenheng: Innbyttegaranti. Dette stammer fra Mitsubishi-importøren, som innførte dette på Mitsubishi i 1981. Som noen sikkert kjenner til, ble Daewoo-importen tatt inn under Mitsubishi-importørens beskyttende vinger for ett år siden, sammen med Fiat, Alfa Romeo og Lancia.

Innbyttegarantien innebærer en garanti om at verditapet ikke skal være større enn gjennomsnittet av fem sammenlignbare biler. Du velger selv hvilke biler du vil knytte til innbyttegarantien, som du bestemmer ved kjøpstidspunktet. Garantien gjelder i inntil fem år og den følger bilen ved eierskifte. Den gjelder imidlertid kun dersom du bytter inn den gamle i en ny Daewoo.

Relaterte artikler:

  • Sammenlikningstest: Opel Zafira, Mazda Premacy, Mitsubishi Space Star og Citroën Berlingo

  • TEST: Opel Zafira 1.8

  • TEST: Citroën Berlingo 1.8 Multispace

  • TEST: Mazda Premacy 1.8

  • TEST: Mitsubishi Space Star 1.8

  • TEST: Citroën Xsara Picasso 1.6

  • TEST: Renault Megane Scénic

  • TEST: Renault Kangoo