<strong><b>USYNLIGE STOLPER:</strong></b> Legg merke til a-stolpene mellom frontruten og døren. Der vises hva som faktisk befinner seg på utsiden.  Foto: JAGUAR/LAND ROVER
USYNLIGE STOLPER: Legg merke til a-stolpene mellom frontruten og døren. Der vises hva som faktisk befinner seg på utsiden. Foto: JAGUAR/LAND ROVER Vis mer

Fjerner alle blindsoner

Hva sier du til 360 graders utsyn fra førerplassen? Nå blir det en realitet.

Publisert
Sist oppdatert

Foruten forbruk og miljø, er sikkerhet et av de store satsingsområdene i bilbransjen for tiden.

Euro NCAP, som utfører kollisjonstestene i Europa, strammer skruen og innfører strengere krav, og da må bilbransjen følge opp.

Et resultat av dette er at autobrems vil bli tilgjengelig på så godt som alle bilmodeller som kommer nye på markedet, med noen få unntak.

Dette er i hovedsak for å hindre påkjørsel av fotgjengere og andre myke trafikanter i urbane strøk.

Nå strekker Jaguar og Land Rover strikken ytterligere ved å innføre teknologi som skal gi deg fullt 360 graders utsyn fra førerplassen, uten hinder fra brede takstolper.

Kia Soul fikk stjernetrekk uten autobrems

Passiv byttes med aktiv

Etter hvert som bilene skal bli sikrere, og vridningsstivheten kraftigere, så blir også alle takstolper tykkere. Det betyr at de kommer mer i veien for utsynet enn før.

I tillegg heves de nedre vinduskarmene, også dette for å bidra til økt stivhet og sikkerhet. Resultatet blir enda dårligere sikt.

Bilprodusentene har med dette laget en sikrere bil å kollidere i, men legger samtidig alt ansvar for å se og holde oversikten over på føreren.

Det er tross alt føreren som får skylden dersom han kjører på noe han ikke har sett - naturlig nok.

<strong><b>ET ALTERNATIV:</strong></b> Citroën har delvis løst problemet med dårlig utsikt i Grand Picasso på den analoge måten. A-stolpene er splittet, og har fått vindu imellom. Frontruten er trukket langt opp for panoramautsikt.  Foto: ARNSTEIN LANDSEM
ET ALTERNATIV: Citroën har delvis løst problemet med dårlig utsikt i Grand Picasso på den analoge måten. A-stolpene er splittet, og har fått vindu imellom. Frontruten er trukket langt opp for panoramautsikt. Foto: ARNSTEIN LANDSEM Vis mer


LES OGSÅ: Dette er de sikreste bilene

Ingen vei tilbake

Å reversere metoden for hvordan bilene produseres er ikke noe tema, for sikkerheten ved kollisjoner skal bestå.

Dette har Jaguar og Land Rover for lengst innsett, og lager derfor et alternativ system for å bøte på utfordringen. Teknologien de tar i bruk er den samme som de bruker for å lage «usynlige panser» for offroad-kjøring.

Kameraer fanger opp hva som er i det området du ikke ser, og bildet projiseres deretter til det stedet du som fører helst skulle sett det.

<strong><b>GJENNOMSIKTIG PANSER:</strong></b> Tidligere i år offentliggjorde Land Rover at de skal komme med gjennomsiktig panser på nye Discovery.   Foto: LAND ROVER
GJENNOMSIKTIG PANSER: Tidligere i år offentliggjorde Land Rover at de skal komme med gjennomsiktig panser på nye Discovery. Foto: LAND ROVER Vis mer


I tilfellet med alle takstolpene er det også kamerateknologi som er hemmeligheten. I motsetning til det usynlige panseret, så vil det faktisk implementeres en skjerm i hver av takstolpene. Den vil vise deg hva som faktisk er på utsiden av hver takstolpe.

På denne måten ser det ut som om stolpene er gjennomsiktige, og du ser hva som er der. Bildet vises ikke hele tiden, men dukker opp så snart føreren ser bort på det aktuelle området.

(I tilfellet med det usynlige panseret projiseres informasjonen om hva som er på bakken til frontruten, og gir på denne måten et inntrykk av at panseret er gjennomsiktig ved at du ser underlaget som et bilde på frontruten.)

Stor test av blindsoner

NAF og ADAC har nylig gjort en test av sikt fra biler. I testen har de tatt for seg 15 biler som selges godt. Og resultatet viser at sikten har blitt mye dårligere, og det er faktisk veldig store forskjeller.

Ved å ta et bilde 360 graders bilde har de kunnet avmerke alle blinde soner, lagt dette sammen, og på den måten enkelt komme frem til et resultat.

Det er altså baksiden av sikkerhetsmedaljen, som har gjort bilene tryggere når uhellet først er ute.

Best, og verst

I testen avdekker de at VW Golf og Skoda Octavia har best utsikt blant de testede. Av bilene i testen kom Mercedes-Benz A-klasse dårligst ut, Opel Mokka nest dårligst, og Mazda CX-5 rett over der igjen.

For å kunne sammenligne har de utført samme test på et knippe eldre bilder, bare for å få et innblikk i forskjellene. Og utsikten fra nye biler har blitt langt dårligere. Det er ikke bare noe du syns.

Se hvordan aktive skjermer for blindsone virker i praksis:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer