- Fjern avgiften!

NAF vil bli kvitt en bilavgift som kan bli svært så dyr om du kjøper den riktige bilen.

I dag hørte vi at den svenske regjeringen tilbyr den svenske bilindustrien en krisepakke på hele 28 milliarder svenske kroner.

Nå vil NAF at staten skal fjerne omregistreringsavgiften som en del av den norske regjeringens krisepakke, som er varslet.

Utgangspunktet til NAF er at de mener omregistreringsavgiften demper salget av mer miljøvennlige biler. Når man for en tre år gammel bil i dag må betale 9.000 kroner i omregistreringsavgift, mener NAF derfor at mange heller velger å kjøpe eldre og mindre miljøvennlige biler.

- Meningsløst

- Dette er en meningsløs avgift. Dette fungerer bare som en ekstra skatt for de som har dårlig råd, sier direktør for samfunnskontakt i NAF Håkon Glomsaker til Nettavisen.

Den særnorske omregistreringsavgiften kan koste opp til 21.000 kroner for en helt ny bil. Den samme avgiften i Sverige kan derfor ansees som småpenger, nærmere gratis, i motsetning.

- Svenskene har innført en avgift på 50 kroner for å dekke det administrative, og det samme kan gjøres her i Norge, mener Glomsaker.

Glomsaker sier til Nettavisen at bruktbilsalget vil øke dersom regjeringen går inn for å fjerne omregistreringsavgiften. Dette samsvarer også godt med finansminister Kristin Halvorsens råd til folket om å fortsette å bruke penger, til tross for den vanskelige og turbulente verdensøkonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke gi opp pengene

Kommunikasjonssjef Runar Malkenes i Finansdepartementet kan fortelle at det arbeides med å finne nye løsninger til avgiften.

Men han understreker at det er helt klart at en slik avgift ikke bare vil forsvinne i løse luften slik NAF ønsker. Staten vil heller forsøke å finne andre løsninger for å få inn de samme pengene.

Glomsaker lyner tilbake til Finansdepartementet.

- Dette er statlig grådighet. Hvorfor kan ikke folk få lov til å være i fred for slike ulogiske avgifter?, spør han.

- Bilistene bør bli premiert dersom man velger en bil med lavt utslipp, uavhengig av bilens ytelse, sier Glomsaker til Nettavisen.

Vil ha høyere vrakpant

I tillegg til å fjerne omregistreringsavgiften, vil NAF at regjeringen skal øke vrakpanten slik at de eldre bilene, som ofte er mindre trafikksikre og mer forurensende, kan fås ut av trafikken.

- Vrakpanten burde vært på 10 000 kroner for å få fart i utskiftingen av den gamle og forurensende bilparken vi har i Norge, mener NAF.

Hva mener du? Skriv din mening i debatten under.

Kilde: NAF, Nettavisen