Ved hjelp av registreringsnummeret på bilen din kan du finne ut hvem som har eid den tidligere. Foto: Per Ervland
Ved hjelp av registreringsnummeret på bilen din kan du finne ut hvem som har eid den tidligere. Foto: Per ErvlandVis mer

Finn ut mer om din bil

Ved en enkel telefonsamtale kan du finne ut hvem som har eid bilen din før.

Å kjenne bilens historie kan være nyttig i flere sammenhenger.

Ved kjøp av bruktbil er det nyttig informasjon å vite hvem som har eid bilen tidligere. Slik kan du komme i kontakt med tidligere eiere og eventuelt avdekke informasjon du ikke har fått gjennom kjøpsprosessen. Det er viktig å legge til at tidligere eiere ikke har noen opplysningsplikt. Derfor kan det lønne seg å gå forsiktig ut og heller være ydmyk snarere enn kravstor.

Les også: Sjekk heftelser på bilen nå

Offentlig informasjon

- Tidligere eiere av bilen er offentlig informasjon, som er underlagt offentlighetsloven, sier Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Vegdirektoratet.

- For å få denne informasjonen tar man kontakt med Statens vegvesen sitt kundesenter på telefon 06650 eller tar kontakt med en av Statens vegvesens trafikkstasjoner, opplyser Vinje.

Er du allerede eier av en bruktbil kan du også dra nytte av denne tjenesten. Har du fått et problem med bilen kan du kontakte tidligere eiere og få deres versjon om bilens historie. Igjen fordrer dette at tidligere eiere er villige til å gi ut denne informasjonen.

Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Vegdirektoratet. Foto: Henriette Erken Busterud
Kjell Bjørn Vinje, pressesjef i Vegdirektoratet. Foto: Henriette Erken Busterud Vis mer


- Tidligere eiere av bilen er ikke lenger juridiske eiere av bilen og har derfor ingen opplysningspilkt, men jeg vil anta at folk flest ikke har problemer med å gi informasjon om tidligere erfaringer med bilen, forklarer Vinje.

Dette bilskiltet er mest populært

SMS-løsningen

Statens vegvesen tilbyr også en SMS-løsning som gir deg informasjon om bilen. Informasjon som omfatter avskiltningsbegjæring, navn og adresse på dagens eier og når bilen skal til EU-kontroll neste gang.

- Denne løsningen er laget for å gjøre det lettere for forbrukeren å innhente informasjon, avslutter Vinje

Slik sjekker du hvem som eier bilen nå

Bilentusiaster

For bilentusiaster som er opptatt av bilen, delene, historien og hva bilen har vært igjennom, kan dette være nyttig informasjon. En lidenskapelig og historieinteressert bileier vil vite ALT om bilen, og informasjonen om tidligere eiere er nesten som en merverdi å regne.

Les også: Vetaranfavoritter på bilutstilling

- Det er til stor glede for mange veteranbilentusiaster å kunne innhente historikk på bilen sin, forteller Inger Karin Lie, sekretær i Norsk Veteranvogn Klubb.

- Det kan i mange tilfelle være til god hjelp for å komme igang med restaureringen av en gammel bil at man kjenner dens historie. Derfor er slik informasjon veldig nyttig, sier Lie.

Men det finnes også noen ulemper.

- Før var det nemlig slik at registreringsnummeret på bilen ikke alltid fulgte bilen som det gjør idag, sier Lie. Dersom en bil byttet eier, fikk den ofte et annet registreringsnummer. Når man kikker i de gamle kjøretøyregistrene, så vil man se at det har vært forskjellige biler som er registrert på samme nummer.

Flere biler på samme registeringsnummer gjør nødvendigvis jobben vanskeligere.

Les også: Huskeregeler for kjøp av bruktbil

Les også: Her finner du kjøpskontrakt for bil