Fin fart i Fiat

Om man ser bort fra Norge, er det fin fart i Fiat for tiden. Den linjelekre sedanen Linea går inn i det såkalte C-segmentet, med andre ord sammen med Ford Focus og Volvo S40 og kompani. Det er likevel den Stilo-baserte konseptbilen Adventure, som nå vises på bilmessen i Sao Paulo, som får oss til å høre sambamusikk.

Fin fart i Fiat

Fin fart i Fiat

  1. Store bilder
Mørke ruter og fine felger er tøft på alle biler, men er neppe standardutyr selv på nye Linea.
Mørke ruter og fine felger er tøft på alle biler, men er neppe standardutyr selv på nye Linea. Vis mer
Fin fart i Fiat


Nye Fiat Linea vises for første gang på bilmessen i Istanbul i begynnelsen av november. En grunn til akkurat Istanbul, er nok at bilen skal produseres i Tyrkia også. Den linjelekre sedanen på 4,56 meter er beregnet på det europeiske markedet, og lanseres om ganske nøyaktig ett år.

De store linjene

Det er en klassisk, europeisk sedan Fiat viser. Linea kan for øvrig oversettes direkte med linje, og brukes på alt fra busslinje og telefonlinje til en dames linjer. Omtrent så lite distinkt må vi vel egentlig si at bilen er også. Akkurat så diskret at ingen egentlig hadde stusset særlig om du hadde klistret et Ford-, Volvo- eller VW-merke i grillen.
Når den ser såpass lekker ut på bildet, skyldes det nok sminketriks som fete felger og mørke vinduer. Linea skal produseres i samarbeid med Tofas, som er et tyrkisk "joint venture" mellom Fiat Auto og Koç Holding. Produksjonen skal skje på Bursa fabrikken i Tyrkia, med en planlagt årlig produksjon på 60.000 biler.

Bred motorisering

Fin fart i Fiat
Fin fart i Fiat
Fin fart i Fiat
Fin fart i Fiat
Fin fart i Fiat


I kombi- og stasjonsvognsnorge er Linea kanskje ikke den heiteste nyheten, men i det store havet av europeiske bilkjøpere er denne klassen viktig. Med målene 4,56 lang, 1,73 bred og 1,50 meter høy, samt et digert bagasjerom, er den en klassisk familiebil.
Og når Fiat lover et bredt spekter av motorer med diesel og bensin, manuell og automatisk girkasse, er dette en bil som er skreddersydd for den store bredden - om det er mulig å skrive noe så inkonsekvent. Men den er visstnok ikke aktuell for Norge. For de trenger den kanskje ikke? Fiat har hittil i år solgt 57 biler i Norge, og har en markedsandel på 0,07 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste generasjon Stilo?

Så la oss snakke om noe hyggeligere; Fiat Concept Car Adventure. Denne usedvanlig lekre doningen blir vist nå på bilmessen i Sao Paolo i Brasil, og er designet av Fiats brasilianske designstudio. Intellektuelt er den som man gjerne skjønner en nær slektning av Ford Iosis som vi nylig så på Parismessen.
Under Adventure-skallet finner vi en forhjulsdrevet kompaktbil, nemlig Stilo, men som er jekket opp og polstret til den helt store gullmedaljen. Under panseret sitter vissnok en femsylindret rekkemotor på 2,4 liter fra Stilo Abarth som yter 170 hester.

Store bilder finner du her.

Her finner du mer Fiat-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder