Fest bilbeltet

Synderne skal tas, og det er de som kjører uten bilbelte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra klokken 16 i dag, fredag, skal det holdes storkontroller over hele landet. Undersøkelser viser at fire av ti drepte i trafikkulykker ikke brukte bilbelte, melder Statens vegvesen i en pressemelding.

- Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddelet vi har for å redusere tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, sier Arild Ragnøy i Statens vegvesen.

Derfor skal kontrollene pågå hele helgen, helt frem til midnatt, natt til mandag.

Derfor skal du feste sikkerhetsbeltet

Kjent målgruppe

Vegvesenet forteller at det i stor grad er menn i alderen 18-30 år som går igjen i dødsulykkene hvor den drepte ikke brukte beltet. I tillegg er det snakk om rus og høy hastighet.

- Dette er bakgrunnen for at vi skal være ute på vegene hele helga, men kommer til å prioritere fredag kveld, natt til lørdag, lørdag kveld og natt til søndag, sier trafikksikkerhet-eksperten Ragnøy.

Vet du hvordan det egentlig skal brukes?

Det er sterke krefter i sving, og det å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på om lag ti meter. Det blir som å hoppe fra øverst på taket på et toetasjes hus, og rett i bakken.

Beltet er den viktigste livredderen

VIKTIG: </b< Husk ikke bare deg selv. Du blir anmeldt dersom du har usikrede barn i bilen.  Foto: Colourbox
VIKTIG: Vis mer


Blir du stoppet uten bilbelte får du 1.500 kroner i gebyr. Har du usikrede passasjerer under 15 år blir føreren anmeldt.

Disse synder mest

Trepunkts bilbeltet, slik vi kjenner det i dag, er en innretning som ble funnet opp av Nils Bohlin i Volvo. For å sikre at så mange som mulig kunne få nytte av den ekstra sikkerheten beltet ville gi, så la Volvo patentet åpent, slik av alle bilpodusenter kunne dra nytte av det uten å måtte betale for det.

Og til slutt: Beltet skal sitte tett inntil kroppen, og det skal ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene, og alltid over skulderen.