Ferrari P4/5: Fire millioner... dollar, takk!

Superlekre Ferrari P4/5 er resultatet av å mikse i utgangspunktet ekstreme Enzo med Pininfarinas geniale designtalenter og James Glickenhaus dype lommebok.

Den unike: Ferrari P4/5, bygget i ett eksemplar.
Den unike: Ferrari P4/5, bygget i ett eksemplar. Vis mer
Originalen: Enzo, bygget i hele 399 eksemplarer...
Originalen: Enzo, bygget i hele 399 eksemplarer... Vis mer

Ferrari P4/5: Fire millioner... dollar, takk!

  1. Store bilder


Ferrari er kjent for å være rimelig streng med hva logoen deres kan forbindes med. Dramatisk ombygde biler står normalt ikke øverst på ønskelisten. Men de har tillatt det før, med 575 GTZ som du kan lese om her (link). Og når dessuten Pininfarinas beste menn står som garantister, ja da … skitt au! New Yorkeren James Glickenhaus har dermed fått oppfylt sin innerste bildrøm. Prisen: rundt fire millioner dollar (i underkant av 25 millioner kroner).

60-tallsinspirasjon

Nøyaktig hva P4/5-betegnelsen står for kommer ikke klart fram, men det er klart at sammenhengen er Pininfarinas egne Ferrari-modeller fra den gang da. Stilmessig er nemlig P4/5 godt forankret i 60-tallets racinglinjer. Utgangspunktet er altså en standard Enzo. Deretter har Pininfarina, i nært samarbeid med Glickenhaus, redesignet bilen til den store gullmedaljen. Over 200 av bilens komponenter er bearbeidet.

Laget for tøff veibruk

Racing anno ca. 1967?
Racing anno ca. 1967? Vis mer


Dette er imidlertid ingen ren showbil. P4/5 er konstruert med vekt på å være en fullgod bil på veien. Noen detaljer; 20-tomshjulene er dreiet ut av en hel blokk aluminium. Og med dekkdimensjonen 335/30 er det ikke mye gummi som skiller dem fra asfalten. Karosseriet er laget i karbon, og er selvsagt utsatt for drepende tester i vindtunnelen først. Men også interiøret er utsatt for ”ekstrem forvandlig”. Total er bilen nå nede på 1200 kilo, 165 kilo lettere enn utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt 660 hester

Eksos fra V12 med 660 hester.
Eksos fra V12 med 660 hester. Vis mer


Motor? Har det tydeligvis ikke vært nødvendig å redesigne. Enzo ytelsene på 3,55 sekunder og toppfart over 360 km/t holder for Glickenhaus. Det sørger den seksliters V12eren på 660 hester for. Og om du lurer på om du hadde fått plass i garasjen, kan vi melde om det høyst ordinære lengdemålet på 4,63 meter. Bredden på hele 2,04 meter og høyden på 1,12 skiller seg imidlertid ut i mengden.

Snarlig debut

Kortvokst? Med bare 112 centimeter til taket kan P4/5 få deg til å se høyere ut.
Kortvokst? Med bare 112 centimeter til taket kan P4/5 få deg til å se høyere ut. Vis mer


P4/5 debuterer visstnok for offentligheten på den elegante bilmessen Pebble Beach i Kalifornia 20. august. Her i Europa kan du se den først på Concours d'elegance i Nederland som går 2. og 3. september.

  • Store bilder finner du her.

    Her finner du mer Ferrari-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Spionbilder