Fender på bil: Det gjelder å plassere den i riktig høyde.
Fender på bil: Det gjelder å plassere den i riktig høyde. Vis mer

Fendere på bilen

Er du lei av skader fra andres uflaks?

Norge er antagelig et av de land i verden med best geografisk plass per innbygger. Likevel har vi noen av de trangeste parkeringshusene som finnes. Det er ikke bare grunnlag for å skape ergelse de gangene man skal inn og ut, men også de gangene du oppdager at noen har dultet borti bilen din.

Han stakk fra sine synder

Dessverre er det lite tall å få ut av forsikringsselskapene om hvor mange parkeringsbulker det lages hvert eneste år, rett og slett fordi det ikke er lønnsomt å ta dem på forsikringen. Det er billigere å leve med dem. Ford mener derimot at 72 % av bruktbilparken i Norge har vært skadet av disse irriterende parkeringsbulkene, om vi skal tro importøren Dacara.

En løsning

Finnes det muligheter for å unngå dem? Ja, forteller Håvard Hollerud fra importøren Dacara. Etter sure opplevelser med egen bil ville han gjøre noe med det. I sin leten etter løsninger fant han frem til et produkt fra Kanada, kalt Doordefender. Prinsippet er enkelt, og handler om det samme som på båt, nemlig en fysisk beskyttelse - en fender.

Kommentar: Bulk eller hærverk?

Enkel i bruk

Bilfenderen han kom over har som sagt det klingende navnet Doordefender, og er en slags todelt pølse. Disse to pølsene henger sammen med en taustump, pluss en tamp i den ene enden. Sistnevnte slenger du inn i bilen når du fester pølsene på utsiden av bilen, som en form for lås. Inne i disse pølsene er det magneter som får pølsene til å sitte på bilen. Pølsene skal dessuten være i et sterkt materiale som beskytter lakken på en ren bil, forteller Hollerud.

Her skjer det oftest

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare smart?

Fendere på bilen


Vi ser likevel noen utfordringer. Hva om bilen eksempelvis ikke er ren? Med pølsene påmontert blir det enda trangere mellom bilene, og hva om sidemannen skal ut eller inn av bilen og skumper borti pølsene?

Det finnes dessuten enkle metoder å bli kvitt parkeringsbulker på, for de siste årene har det dukket opp flust av såkalte bulkedoktorer. De maserer ut bulken fra baksiden, eller ved hjelp av lim og en slags tvinge, hvorpå bulken trekkes ut. Disse kan gjøre underverker med bulker, selv de som er relativt store. Det viktigste i så måte er at det kun er en bulk, uten større lakkskader.

Myten bekreftet: Bulkerne stikker av

Alternativene

Slike bulkedoktorer tar 1.000-1.500 kroner for å rette et par slike parkeringsbulker tilbake til god usynlig stand. Doordefender koster deg 1.299 kroner, noe som ligger i samme prisbildet. Spørsmålet du må stille deg selv er hvorvidt du bare kommer til å bruke de den første uken, for deretter å kaste de bakerst i garasjen, eller om du vil ta jobben med å montere dem hver eneste gang du parkerer.

Blir ryggekamera påbudt?

Foreløpig selges Doordefender kun gjennom importørens nettbutikk, men Håvard i Doordefender forteller at han på sikt ønsker å rulle de ut hos utvalgte forhandlere i tillegg.

Slik virker det i praksis: