Volkswagen, Audi og Skoda tilbakekaller

Feil med bremsene kan gi uønsket utslag

Feilen gjelder i første rekke Audi, Skoda og VW.

Kalles inn: Et sted mellom 7.000 og 8.000 bileiere i Norge har fått brev om innkalling for mulig bremsefeil. Foto: Fred Magne Skillebæk
Kalles inn: Et sted mellom 7.000 og 8.000 bileiere i Norge har fått brev om innkalling for mulig bremsefeil. Foto: Fred Magne SkillebækVis mer

Mellom 7.000 og 8.000 biler fra Volkswagen, Audi og Skoda skal nå tilbakekalles på det norske markedet.

Årsaken er en feil i bremsesystemet, som kan gi utslag i at systemet ikke fungerer som tenkt i en situasjon der bilen understyrer, overstyrer, eller under panikkbremsing.

Globalt skal det tilbakekalles 766.000 biler bare fra VW som følge av feilen, melder Reuters. I tillegg kommer biler fra Audi og Skoda, som er levert med samme bremsesystem. Seat nevnes ikke i denne sammenhengen.

Ettersom feilen kan vise seg ved understyring og overstyring, kan det bety at feilen også kan være en del av ESP-systemet.

Ingen kjente ulykker

Servicekampanjer som dette er vanlig i bilbransjen, og noen av dem er relativt store. Vi kunne i fjor avdekke at over 130.000 biler i Norge må kalles tilbake på grunn av en defekt i kollisjonsputene. Problemet er at nye enheter ikke er å oppdrive for å reparere en feil som til nå har forårsaket at 15 mennesker er døde, og et større antall er skadet.

I dette tilfellet er saken langt mildere.

- Vi er ikke kjent med at dette skal ha forårsaket noen ulykker, og bilene kan brukes frem til programvaren er oppdatert, og man har utbedret systemet, forteller Øyvind Rognlien Skovli, kommunikasjonssjef i Audi.

I USA har Volkswagen en egen nettside der du til enhver tid kan gå inn og sjekke om din bil er berørt av en eller annen tilbakekalling, eller servicekampanje.

I Norge skal de berørte kundene være kontaktet per brev.