<strong>MÅ STEMME:</strong> For eksempel "Årstall" på Finn.no må være riktig. Er det oppgitt feil årsmodell i annonsen, kan du kreve penger tilbake. (Annonsene på bildet har ingenting med den omtalte saken å gjøre.) Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MÅ STEMME: For eksempel "Årstall" på Finn.no må være riktig. Er det oppgitt feil årsmodell i annonsen, kan du kreve penger tilbake. (Annonsene på bildet har ingenting med den omtalte saken å gjøre.) Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Feil årsmodell på bruktbilen?

Er annonsen uriktig, kan du kreve erstatning!

Publisert
Sist oppdatert

Å selge og kjøpe bil kan være en risikosport. DinSide har den siste tiden skrevet mange saker om hvor mye selger risikerer, fordi kjøper kan kreve så mye.

Les og lær: Ekspertenes beste tips for et trygt bruktbilsalg/kjøp

En ting som er veldig viktig ved bilsalg, er at det som står i annonsen faktisk stemmer.

For eksempel kan du kreve erstatning, om selger har oppgitt feil årsmodell.

10.000 kroner tilbake

I 2011 kjøpte en trønder en Subaru Forester-stasjonsvogn fra en bilforhandler. Bilen, som hadde gått 164.000 kilometer, ble solgt for 90.000 kroner. Og dette skulle være en 2000-modell.

<strong>REDDES AV JUSSEN:</strong> Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp mellom næringsdrivende og privatpersoner, og er derfor det som gir bilkjøpere rett på erstatning.  Foto: ALL OVER PRESS
REDDES AV JUSSEN: Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp mellom næringsdrivende og privatpersoner, og er derfor det som gir bilkjøpere rett på erstatning. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Men da trønderen ville bytte til seg en ny bil i 2012, fikk han dårlige nyheter fra sin nye bilbutikk: Subaru-en ble ikke født i år 2000, men i 1999. Innbytteprisen ble derfor lavere enn antatt.

De som solgte trønderen 1999-modellen hadde altså ikke oppgitt riktig årsmodell. Og bilkjøperen ville ha rettferdighet. Saken havnet derfor i Forbrukertvistutvalget (FTU), som mener mannen har krav på 10.000 kroner i erstatning.

Hva om kilometerstanden ikke stemmer? Slik oppdager du jukset, og dette har du krav på!

Slik får du mest erstatning

Forbrukerkjøpsloven er trønderens redning: Paragraf 15 sier at en vare skal levere det selgeren har lovet, paragraf 16 sier at om dette ikke skjer foreligger det en mangel og paragraf 31 sier at man kan kreve prisavslag som skal dekke gapet mellom hva man ble lovet og hva man fikk. Der fikk du strengt tatt mye av lovens filosofi i én setning.

Men her hadde mannen gjort en lei feil: Han har ikke noen bevis på hva bilen faktisk hadde vært verdt om den hadde vært en 2000-modell, kontra verdien på en 1999-modell. Dermed tok FTU en skjønnsmessig vurdering, og krevde at bilselgeren ga ham 10.000 kroner i erstatning.

Det er selvfølgelig en pen sum, men det kunne kanskje blitt større om mannen hadde gjort litt research. For eksempel fått en bilforhandler til å vurdere prisdifferansen, eller sjekket vår "Hva er bilen din verdt?"-tjeneste. Den oppgir nemlig en pris på 67.000 for en liknende Subaro-bil i 2000-modell, mens 1999-modellen oppgis til 54.000 kroner. Altså en prisforskjell på hele 13.000 kroner.

Og bare så det er klart: Akkurat det samme gjelder selvfølgelig alle andre data om bilen, som kilometerstand. Er noe feil, som endrer verdien på bilen, skal du få mellomlegget tilbake.

Feil på bruktbilen du solgte kan havne på ditt bord selv etter mange videresalg!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer