Farlig starthjelp

"Med StartMeUp kan du få fart på et utladet batteri ved å koble dette til sigarett-tenneren, vente 5 minutter og så starte. Alt fra den betryggende sikkerheten i bilen din," heter det i informasjonen om den mirakuløse utfordreren til startkablene.

-Kast dette så langt bort som dere greier, dette er livsfarlig, sier Helge Paulsen fra firmaet Helge Paulsen Undervisningsmetodikk --Norges ledende innen undervisning og reparasjoner av bilelektronikk.

StartMeUp er altså angivelig et produkt på størrelse med en håndflate, som skal kunne gjøre startkablene unødvendige. Fra trygt inne i kupeen er det bare å plugge StartMeUp til sigarett-tenneren, vente i fem minutter til den har overført strøm til bilbatteriet ditt slik at det grønne lyset tennes, og så er det bare å starte og kjøre av gårde.

StartMeUp skal du ganske enkelt bare kunne kaste fra deg -for det forurenser ikke miljøet. Dette påstås det i informasjonen om dette produktet, som er utviklet i Amerika av firmaet Future Labs i samarbeide med Polaroid, og som selges over internett og per postordre. Dette og andre liknende produkter er det absolutt ikke tilrådelig å benytte. Og hvis du skulle kjøpe det, bør du i hvert fall ikke bruke det på bilen din. Dette er både livsfarlig, og det kan ødelegge i bilen din for titusener av kroner.

Farlig starthjelp

  1. Stort bilde av StartMeUp

Bilen kan ta fyr

Hva er det egentlig som skjer hvis du forsøker å lade opp batteriet ditt via sigarett-tenneren, som i dette tilfellet? Først og fremst er det viktig å være klar over at det er en sikring som beskytter ledningsnettet mellom batteriet og strømforbrukeren, mot for store strømstyrker.

Så det forhåpentligvis første -- og eneste -- som vil skje hvis du kobler en StartMeUp til sigarettenneren din mens du håper at startproblemene dine vil være en saga blott innen fem minutter, er at sikringen går og dermed bryter strømkretsen. I verste tilfelle, hvis sikringen ikke går, vil det ta fyr i ledningsnettet og i bilen din. Hold deg altså langt unna slik "starthjelp".

Startkabler ødelegger elektronikken

Men hvordan er det nå egentlig med de gode gamle startkablene? Er de i bunn og grunn så veldig mye bedre? Faktum er at hvis du står strandet på landeveien med et bilbatteri som ikke fungerer, så bør du ikke automatisk tenke startkabler og vinke inn første forbipasserende bil. Har du en nyere bil, produsert etter 1988-1990, vil denne ha svært mye ømfintlig og dyrebar elektronikk som du ikke bør sette på prøve.

Kobler du et godt og et dårlig batteri sammen, som du i realiteten gjør når du benytter startkabler, kan du ødelegge elektronikk for for titusener av kroner på ett sekund.

-Kobler du til startkabler slik, kan du være 99 prosent sikker på at noe vil gå i stykker, sier Paulsen i Helge Paulsen undervisningsmetodikk. Han har reparert tusenvis av elektriske hjerner som har blitt ødelagt nettopp etter bruk av startkabler.

Tilkall kyndig hjelp!

Farlig starthjelp

  1. Stort bilde av StartMeUp

Så hva gjør du da, når du står der med en bil du ikke kan bruke startkabler på? Hvis du er på fjellet, langt fra folk, og problemene skyldes kulde, kan du ta med batteriet innomhus hvor det er litt lunken temperatur, for slik å forsøke å tine opp batteriet. Det finnes imidlertid også batterier som er spenningstopp-beskyttet, som gjør at du kan benytte startkabler uten å risikere å ødelegge hjernen i bilene. Men det beste du gjør er å tilkalle kyndig hjelp --da risikerer du ik hvert fall ikke at du plutselig står der med reparasjonskostnader på bilens elektronikk for titusenvis av kroner.