Farlig skiboks fra Biltema

Biltema trekker tilbake trafikkfarlig modell.

Publisert
Sist oppdatert

Svenske Testfakta har nylig utført en test av en rekke skibokser som selges fra Biltema. Den rimeligste skiboksen fikk knusende kritikk på flere felt, og Biltema har nå bestemt seg for å midlertidig stanse salget, skriver Testfakta.se.

Ikke trygg

Testfakta foretok blant annet en kollisjonstest på 30 km/t, og modellen Skibox 370 l, viste seg å være svært farlig, da det meste av skiboksens innhold fløy ut som prosjektiler.

Dermed utgjør skiboksen en betydelig trafikkrisiko på tett trafikkerte veier.

- Vi har valgt å slutte å selge skiboksen inntil vi har fått lest hele testen og kan utrede saken nærmere, sier selskapets administrende direktør Anders Wennerberg til Testfakta.

På spørsmål om hvorvidt kunder som allerede har kjøpt boksen har mulighet til å få pengene tilbake, svarer han:

- Alle kunder som er misfornøyde med et Biltemaprodukt kan reklamere. Siden får vi vurdere reklamasjonen.

Modellen Skibox 370 l trekkes tilbake fra Biltemas butikker. (Foto: testfakta.se)
Modellen Skibox 370 l trekkes tilbake fra Biltemas butikker. (Foto: testfakta.se) Vis mer


Ingen sikkerhetsstandard

Det finnes i dag ingen sikkerhetsstandard for skibokser når det gjelder selve konstruksjonen. Det eneste kravet er at selve boksen må sitte ordentlig festet til taket og at ansvaret ligger hos føreren.

Les også: De sikreste og dårligste barnesetene

Claes Tingwall, trafikksikkerhetsdirektør i svenske Vägverket blir skremt av resultatet:

- Jeg synes dette er uholdbart. Selv om det finnes lover og regler for dette, bør det åpenbare ansvaret hvile hos produsentene. En skiboks bør kunne tåle en kollisjon i en såpass lav hastighet.

Testvinneren

Av de seks skiboksene som ble testet, var det modellen Thule Atlantis som sanket flest poeng.

Boksen var lett og i tillegg enkel å montere. Den var dessuten helt vanntett og besto krasjtesten uten altfor store skader.

Men det var også den dyreste skiboksen i testen. Synes du over fem tusen kroner for en skiboks blir for drøyt, kan du i stedet gå for den rimeligere modellen Jetbag Apollo (kr 2800 SEK).

- Jetbag er et godt alternativ. Det er en virkelig god skiboks til en fornuftig pris, sier Markus Lippl fra testpanelet.

Les også: Her kjører du sikrest!

Les hele testresultatet her (PDF).

Kilde: testfakta.se

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer