<strong>FARLIG LAST?</strong> Observert på en norsk sommervei. Foto: Karoline Brubæk
FARLIG LAST? Observert på en norsk sommervei. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Farlig last kan ta liv

Her har ikke føreren gjort bare en farlig feil.

Publisert
Sist oppdatert

Et ikke uvanlig syn på norske sommerveier. En stykk SUV, med lang last stikkende ut av bakdøra. Men er dette greit, da? DinSide har bedt NAF om kommentarer på hva som kan skje med billasten på bildet over, dersom bilen havner i en kollisjon. La oss for enkelhets skyld anta at kajakken ikke er sikret:

- Ved en frontkollisjon vil ikke kajakken komme i bevegelse fremover da den sikkert er lagt helt frem mot veggen for å utnytte plassen mest mulig da kajakken er for lang til varerommet. Hvis kajakken ikke er sikret kan den få en sideforskyvning bak og eventuelt bli ødelagt sammen med høyre baklampe. Kajakken kan også "reise" seg i bakkant og bli ødelagt og ødelegge det den kommer i kontakt med. Alt avhengig av farten så kan bakluka også vrenge seg og eventuelt komme fremover. Hastigheten er alltid avgjørende for hvilke krefter en løs gjenstand får. Dobler du hastigheten, fireganger du kraften (Newtons lov), forklarer Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også: Kjører rundt med livsfarlig skrot i bilen

Og her er flere blundere

- Jeg håper dessuten at denne sjåføren ikke skal kjøre en lang strekning med bakluka oppe. I dette tilfellet er den største faren eksosforgiftning. På grunn av luftstrømmen bak bilen vil eksosen komme inn i bilen og sløve sjåføren, og i verste fall forårsake en ulykke, advarer Engebretsen.

Dette er ikke de eneste feilene vi kan se på denne ekvipasjen. For når gjenstander stikker utenfor kjøretøyet er du også pålagt å varsle dette med en synlig fille eller annen gjenstand som visuell advarsel til kjøretøy som kommer bak. Dessuten skal løse gjenstander sikres.

- Last sikret med tau kan være greit hvis bruddstyrken er god nok - hyssing er ikke noe alternativ. De fleste biler i dag, selv biler av sedantypen, har festepunkter for stropping av last. Et godt tau eller jekkestropper er tingen for å sikre at lasten ikke kommer i bevegelse, tipser Engebretsen.

Les også: Ti tips for trygg kjøretur

Risikerer forelegg med mer

Dersom lasten ikke er sikret kan sjåføren risikere et forelegg. Er lasten urimelig i forhold til kjøretøyet vil bilisten måtte laste av på stedet og skaffe ny transport til lasten.

- Loven om sikring av last gjelder ikke bare tunge kjøretøy, men også den minste varebilen så lenge det er grønne skilter på kjøretøyet, sier Engebretsen til DinSide.

Les også: Slik kjører du billigst på bilferien. Europeiske drivstoffpriser og 35 smarte sparetips

Slik pakker du sikrest

- Mange bilister tenker ikke på hvilke konsekvenser som kan oppstå. I dag er det populært å gi barna DVD-spillere for å aktivisere dem slik at bilturen kan være ok for både barn og voksne, men disse spillerene må og skal være fastmontert!, advarer Engebretsen.

Han trekker frem flere eksempler: Et lite fotoapparat på hattehylla kan bli et dødbringende våpen ved en bråstopp. For noen år siden døde en person i en frontkollisjon. De dødelige skadene ble forårsaket av den bærbare PCen som vedkommende hadde lagt løst i baksetet.

- Inne i bilen skal kun myke ting kunne ligge løst, alt annet skal være fastmontert - hvis man tar sikkerheten på alvor, sier Engebretsen og forteller at han mange ganger har stått på fergekaia i Tyskland og Danmark og sett nordmenn på vei hjem fra ferie i Europa.

- Barna har sittet med knærne helt oppunder haka på grunn av alt som er blitt stuet inn der hvor det er plass.

Sjekk disse feriepakketipsene

  • Legg frem alt du skal ha med deg på turen, ta kun med halvparten av det du har funnet frem. De fleste pakker for mye.
  • Planlegger du å handle på turen? Husk at det skal være plass til dette på en trygg måte på hjemreisen.
  • Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem i bagasjerommet som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt med bedre kjøreegenskaper, og bagasjen kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp.
  • Ved bruk av takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Avhengig av hvilken type bil så varierer det fra 40 til 90 kg. Dette er inkludert takstativ, boks og innhold. Sjekk i instruksjonsboka, vognkortet eller kontakt merkeforhandler.
  • Fest barnas underholdningsutstyr godt til nakkestøtte/seterygg.
  • Kun myke ting skal ligge løst inne i kupeen.
  • Sikker plassering av hund som ikke har spesialsele eller hundebur, er på gulvet på passasjersiden foran. Spesiell sele til hund, som kan kombineres med bilens sele, kan blant annet kjøpes på Felleskjøpet.
  • Merk plassering av refleksvest og varseltrekant. Hvis man får stopp er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder på veien. Med delt bakseterygg kan varseltrekanten ligge bak en av ryggene, og refleksvest kan for eksempel liggei hanskerom, dørlomme eller lommer bak førersetet.
  • Sjekk lufttrykket i dekkene, øke det gjerne til noen prosent over normalnivået. Dette står ofte oppgitt samme sted som anbefalt standardtrykk, typisk på en lapp innenfor bensinlokket eller i dørkarmen foran.

Les også: Sjekk lufttrykket, spar penger


Denne saken ble første gang publisert 16.07.2010

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer