<strong>BYTT NÅ:</strong> Mangel på snø, fører til at mange venter. Men nå er veiene farlig glatte mange steder. Foto: COLOURBOX:COM
BYTT NÅ: Mangel på snø, fører til at mange venter. Men nå er veiene farlig glatte mange steder. Foto: COLOURBOX:COMVis mer

Farlig glatte veier mange steder

Bytt til vinterdekk nå, eller la bilen stå.

Så langt har snøen holdt avstand mange steder i landet, og til og med skisentrene sliter med føret. Men nå ruger kuldegradene over stadig større områder, og stadig flere bilister får problemer på grunn av overraskende glatt føre, selv om snøen ikke har kommet.

På Østlandet og i Telemark og Agderfylkene advarer Yr nå om lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av tåke og underkjølt regn som fryser på bakken.

Sko bilen riktig

En undersøkelse fra NAF i fjor viste at mer enn halvparten IKKE kjente til minstekravene for mønsterdybde på vinterføre. Mønsterdybden på vinterdekk skal være minimum tre millimeter uansett dekktype, men dette er et absolutt minstemål. Og det er førerens ansvar at bilen er riktig skodd etter forholdene. Er veien glatt, og bilen fortsatt går på sommerdekk, bør du med andre ord la den stå.

Mønsterdybde på vinterdekk: Er tre millimeter nok?

Har du fortsatt ikke skiftet hjul, bør du sjekke denne listen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli kø

Allerede 5. oktober kunne bilister i Nordland, Troms og Finnmark legge på piggdekk, mens det forøvrig i landet er tillatt fra 1. november. Og piggfrie dekk kan man i praksis bytte til når man måtte ønske. Men selv om det er mulig å bytte til både piggdekk og piggfrie vinterdekk i god tid før snøfall, så velger ganske mange av oss å vente. Derfor blir det som regel kø hos mange av aktørene som hjelper bilister å skifte dekk, straks snøen kommer.

Mange steder velger et stort antall bilister å sette bort denne jobben til andre. Aller vanligst er dette i Oslo, viser tall YouGov har funnet i en undersøkelse for Biltema. Dermed kan også køene bli ekstra lange, nå som kulda endelig har kommet.

Sjekk alt som flyter

Men riktige dekk er ikke det eneste bileieren bør prioritere. Når kuldegradene kommer, påvirkes også bilens øvrige systemer. I forkant av vinteren bør kort fortalt alt som flyter få en gjennomgang. Spesielt viktig er det å sjekke bilbatteriet, motorolje og frostvæske.

Mer om hva du bør sjekke finner du i rådene fra NAF.