<strong><b>INGEN ENDRINGER:</strong></b> Det blir ingen endringer i bilavgiftene i revidert nasjonalbudsjett, utover forslaget som ble lagt frem 6. mai.  Foto: PER ERVLAND
INGEN ENDRINGER: Det blir ingen endringer i bilavgiftene i revidert nasjonalbudsjett, utover forslaget som ble lagt frem 6. mai. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Få endringer i bilavgiftene

Forslaget til revidert nasjonalbudjsett ble i dag lagt frem. Dette sies det om bilavgiftene.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen innfører ingen endringer i bilavgiftene på det nåværende tidpunktet, utover de forslag som ble lagt frem 6. mai, der samarbeidspartiene KrF og Venstre har samarbeidet om et samlet forslag til endringer.

Regjeringen melder nå at de i stor grad tar utgangspunkt i forslaget fra de to samarbeidspartiene.

<strong><b>Norges finansminister:</strong> </b>Siv Jensen la i dag frem forlaget til revidert nasjonalbudsjett for 2015. Foto: ALL OVER PRESS
Norges finansminister: Siv Jensen la i dag frem forlaget til revidert nasjonalbudsjett for 2015. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Dette betyr at situasjonen i det store og hele blir som vi tidligere har meldt, men endringene vil skje over tid, og dagens melding innebar blant annet følgende ordlyden:

- Det legges opp til å endre engangsavgiften over tid. Effektkomponenten skal fases ut og vektkomponenten reduseres. CO2-komponenten skal økes og være progressiv, og vurderes i sammenheng med endringene i vekt- og effektkomponentene. NOX-komponenten skal beholdes og økes.


Dette vil gi billigere biler

Elbilene

Slik foregår budsjettarbeidet

 • Hver høst legger regjeringa fram forslag til et budsjett for det kommende året. Her foreslås det hvordan Norge skal få sine inntekter og håndtere sine utgifter.
 • Dette vedtas i stortinget i løpet av desember, og trer ofte i kraft fra 1. januar.
 • Hver vår legger regjeringa fram forslag til et revidert budsjett, altså endringer i det gjeldende budsjettet.
 • Dette behandles og vedtas i stortinget innen juni, og trer ofte i kraft fra 1. juli.

 • Det skal heller ikke være helt gratis å kjøre elbiler etter 2017.

  - Dagens fordeler for nullutslippsbiler må over tid fases ut. Det legges opp til at avgiftsfordelene for nullutslippsbiler skal beholdes ut 2017, men deretter gradvis fases ut. Årsavgift innføres med halv sats fra 2018 og med full sats fra 2020.

  I tillegg foreslås det at fritak for engangsavgift forlenges til 2020.

  Fra 1. juli skal det dessuten bli momsfritak for leasing av elbiler.

  De samlede inntektene

  Engangsavgiften på biler har, som vi tidligere har fortalt, sunket de senere årene, men de samlede statlige inntektene fra kjøretøy og drivstoff har økt.

  Regjeringen varsler således endringer og justeringer i avgiften for de forskjellige drivstofftypene, for på den måten skape større rettferdighet og bedre påvirkning i forhold til miljømessige forhold.

  Les også: Bilavgiftene raser

  Slik har inntektsgrunnlaget sett ut til og med 2014:

  <strong><b>SÆRAVGIFTENE:</strong></b> Inntekter fra særavgifter pa&#778; kjøretøy og drivstoff i perioden 1988 til 2014. Mill. kroner i 2014- priser.
  SÆRAVGIFTENE: Inntekter fra særavgifter på kjøretøy og drivstoff i perioden 1988 til 2014. Mill. kroner i 2014- priser. Vis mer


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer