Europas mest populære folke-SUVer

I 2006 ble det ifølge Automotive News Europa solgt nesten en halv million folke-SUVer i Europa. Den suverene salgsvinneren ble Toyota RAV4.

I 2005 ble det solgt drøye 92.000 eksemplarer av Toyota RAV4 i Europa. I 2006 kom tredje generasjon, noe som løftet salget opp i mer enn 106.000 eksemplarer. Toyota RAV4 er dermed Europas uten sammenligning mest populære folke-SUV.

Grand Vitara på andre

Men også Suzuki har grunn til å være fornøyd med 2006-tallene. Takket være en helt ny Grand Vitara-generasjon, som kom siste halvår 2005, klarte Suzuki å finne kunder til nesten 63.000 kunder i fjor. Det betyr at Grand Vitara rykket forbi Hyundai Tucson, Honda CR-V og Nissan X-Trail og endte opp som Europas nest mest populære folke-SUV.

Koreaner på tredje

VINNEREN: Toyota RAV4 er Europas uten sammenligning mest populære folke-SUV.
VINNEREN: Toyota RAV4 er Europas uten sammenligning mest populære folke-SUV. Vis mer

Europas mest populære folke-SUVer

  1. Full oversikt


Like bak, på en tredjeplass, finner vi koreanske Hyundai Tucson, som både i 2005 og 2006 solgte i mer enn 60.000 eksemplarer. Dermed selger altså Tucson langt bedre enn flere sterke, japanske konkurrenter. Tucson selger også langt bedre enn tvilling-modellen Kia Sportage. Sportage måtte i 2006 nøye seg med drøye 32.000 salg, og endte dermed opp på sjetteplass.

CR-V og X-Trail tilbake

Både Honda CR-V og Nissan X-Trail har solgt svært godt her i landet. Men i fjor måtte de to aldrende modellene innse at tiden er i ferd med å løpe fra dem. Begge biler opplevde nemlig tilbakegang og endte opp med henholdsvis 44.000 og 40.000 salg. Honda er imidlertid på banen med ny modell. Og i løpet av året kommer en helt ny X-Trail. Dermed vil nok disse modellene havne høyere på listene når 2007 skal gjøres opp.

Sorento på sjette

SØLV: Suzuki Grand Vitara
SØLV: Suzuki Grand Vitara Vis mer


På sjetteplass finner vi Kia Sorento, som oppnådde 136.000 salg. Sorento er imidlertid en bil vi her i DinSide vanligvis ikke plasserer i folke-SUV-klassen. Dette fordi bilen både er stor (457x186x173 cm) og fordi den har en innstegspris pålydende 540.000 kroner.

Eneste europeer på åttende

Bak Sorento og Sportage finner vi Land Rover Freelander. Freelander oppnådde 26.000 salg i 2006, noe som er en kraftig tilbakegang sammenlignet med 2005 (35.000). Den svake utviklingen har sannsynligvis sammenheng med at mange potensielle kunder har fått med seg at en ny Freelander ville komme på markedet i 2007. Freelander, den eneste europeiske bilen på topp-ti-listen, ender altså opp på en åttendeplass. For å sette denne plasseringen i perspektiv, kan den nevnes at Freelander var Europas mest solgte folke-SUV i 1998, 1999, 2000 og 2001.

Forester merkelig nok frem

Subaru Forester derimot, ble mer populær i 2006. Salget økte nemlig med nesten 17 prosent fra 17.000 til drøye 20.000. Dette til tross for at Forester ikke kan leveres med dieselmotor og det faktum at mange av modell-variantene mangler antiskrens (ESP).

Ssangyong på tiende

BRONSE: Hyundai Tucson
BRONSE: Hyundai Tucson Vis mer


På tiendeplass finner vi nykommeren SsangYong Kyron, med nesten 16.000 salg. Som for Sorentos vedkommende, mener vi at også Kyron hører hjemme i klassen over; i stor-SUV-klassen. Dette fordi bilen er stor (466x188x176 cm), tung (egenvekt fra 1.956 kilo) og her i landet har en innstegspris pålydende 450.000 kroner.

Modellene som ikke nådde opp

Følgende biler nådde ikke opp på topp-ti-listen (i alfabetisk rekkefølge): Chevrolet Captiva, Ford Maverick, Land Rover Defender, Mazda Tribute, Mitsubishi Outlander, Nissan Terrano, Opel Antara og Frontera, Ssangyong Actyon og Musso, Tata Safari.

Verken Mazda Tribute, Nissan Terrano, Ssangyong Actyon, Ssangyong Musso eller Tata Safari markedsføres i Norge.

Grunnet størrelse og pris her i landet, klassifiserer DinSide Motor vanligvis verken Chevrolet Captiva, Land Rover Defender eller Opel Antara som folke-SUVer.

Folke-SUV-klassen vokser fortsatt

ÅTTENDE: Land Rover Freelander, i sin tid Europas mest populære folke-SUV, måtte nøye seg med en åttendeplass. Freelander 2, som nylig er lansert, har rykket opp fra folke-SUV- til premium-SUV-klassen.
ÅTTENDE: Land Rover Freelander, i sin tid Europas mest populære folke-SUV, måtte nøye seg med en åttendeplass. Freelander 2, som nylig er lansert, har rykket opp fra folke-SUV- til premium-SUV-klassen. Vis mer


Totalt ble det i fjor solgt 481.000 folke-SUVer i Europa, en fremgang på 4,6 prosent sammenlignet med 2005 (460.000). Folke-SUVene utgjorde totalt 3,1 prosent av det europeiske personbilsalget i 2006.

Full oversikt over Europas mest populære folke-SUVer finner du her.

Mer Europa-stoff på vei

Følg med på DinSide Motor. I løpet av de nærmeste dagene og ukene kommer vi til å gjennomgå samtlige bilklasser: Minibilene, småbilene, kompaktbilene, mellomklassebilene, storbilene, mini-fleksibilene, fleksibilene, flerbruksbilene, mini-SUVene, stor-SUVene, kupeene, kabrioletene, person-varebilene og de mest eksotiske bilene.

Kilde: Automotive News Europe


Lik Dinside Motor på Facebook

Siste nytt om Motor! Ønsker du siste nytt fra DinSide Motor rett i innboksen? Meld deg på vårt nyhetsbrev og få de beste sakene tilsendt hver uke.