AND Route98 anbefaler oss å kjøre via Smestad, Østerås, Skui og Sandvika når vi skal fra Oslo sentrum til Drammen...
AND Route98 anbefaler oss å kjøre via Smestad, Østerås, Skui og Sandvika når vi skal fra Oslo sentrum til Drammen...Vis mer

Europa på CD: Planlagt ruterot

"Planlegg bilturen uten ekstra omveier" lokker boksens påskrift med. CD-Rom'en fra Funsoft sparer oss i alle fall for penger siden den geleider oss utenfor Lierbommen hver gang vi skal mellom Oslo og Drammen!

AND Route 98 leveres i to utgaver - en for Norge og Skandinavia, og en som dekker hele Europa - inklusive de fleste tidligere østblokklandene. Totalt omfattes 50 europeisk land, riktignok med noe forskjellig detaljnivå. Prisen tatt i betraktning er detaljrikdommen imponerende - Norgeskartet koster 199 kroner, mens Europakartet vil koste 249 kroner.

Programmene har et enkelt, og i de fleste tilfeller intuitivt brukergrensesnitt. Det er svært enkelt å søke frem start- og stoppsted, noe mer vrient dersom man skal legge til en lang rekke faste punkter underveis.

Underholdende verktøy

Det er fort gjort å drømme seg bort til eksotiske reisemål. Med et par museklikk legges løypa mellom Cannes og Milano, sekunder senere er man på vei til Bratislava. En detaljert liste over steder som passerer underveis er informativt tilstede på skjermen.

Men - AND Route98 byr på god underholdning og planlegging, men ikke til særlig mer. For å ha glede av CD-Rom'en når man er ute på tur, må man nemlig ha med et godt kart uansett. For veibeskrivelsen på utskriften er ikke særlig detaljert - det mangler for eksempel en beskrivelse av hvorvidt man skal svinge til venstre eller høyre når man kommer til viktige veikryss.

Kartutskriftene er også alt for enkle til å ha god nok informasjonsverdi når man er ute på veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store bomskudd

Vi har satt softwaren på både enkle og vanskelige oppgaver. Og spesielt på det detaljerte Norgeskartet bommer ruteplanleggeren stygt. Skal man fra Oslo og forbi Drammen - en ikke helt uvanlig reiserute dersom man skal til sør/sør-vestlandet eller til fjells - anbefaler ruteplanleggeren at vi kjører fra Oslo Sentrum, opp til Ring 3, inn i Bærum til Skui, deretter ned til E18.

Ikke nok med det - vi skal visstnok også ta av ved Lierbyen, slik at vi sparer 15 kroner i Lierbommen. Det er bomtur.

Vi velger Europa

AND Route98 sleges i to varianter. Det kan virke som om detaljrikdommen i Norges-kartet er FOR stor, slik at verktøyet velger kjøreruter som åpenbart er omveier dersom man er litt kjent i området. Europa-kartet er mer en detaljert nok, og geleider brukerne effektivt inn på hovedveiene. Våre testruter i Norge ble også dekket tilfredsstillende via Europakartet.

Men det meste av informasjonen på AND Route98 kan også hentes gratis fra nettet. På http://www.route66.nl/demo/demo.html kan du også planlegge reiseruter i Europa uten at det koster deg annet enn tellerskritt.

Kjøp kart også

Et godt Europa-kart er et absolutt krav dersom man planlegger ferietur på kontinentet. Et godt Norgeskart er heller ikke å forakte om turen legges til hjemlige trakter. Normalt vil nemlig vanlige veikart inneholde opplysninger om topografi og severdigheter i nærheten av veien - denne detaljrikdommmen finner man enda ikke på noe digitalisert veikart som er tilgjengelig for publikum for en overkommelig slump penger.

Men som et rent planleggingsverktøy - der man kan plotte alternative reiseruter fra A til B - eventuelt via C - har AND Route98 sin misjon. Det er nemlig en av de mest brukervennlige ruteplanleggerene på CD-Rom, og prisen er upåklagelig lav.

AND Route98 markedsføres av Funsoft Norge as. Tlf 22 38 15 20