Euro NCAP-test: De sikreste bilene

Renault Vel Satis gjorde det svært godt i Euro NCAPs kollisjonstester og deltar nå i den eksklusive femstjerners-klubben. Europeiske fotgjengere bør imidlertid holde deg unna bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Euro NCAP-test: De sikreste bilene


Renault Vel Satis tas ikke inn til Norge, men er likevel et interessant eksempel på at bilfabrikantene glemmer fotgjengerne i sin iver etter å oppnå fem stjerner hos Euro NCAP. Vel Satis oppnår kun 2 av 32 oppnåelige poeng i påkjørseltesten.

Nå er det viktig å understreke at Renault ikke er alene om å nedprioritere myke trafikanter. Det er nemlig svært langt mellom bilprodusentene som tar denne gruppen på alvor. Daihatsu, Honda og Mazda er faktisk alene om å ha oppnådd 3 stjerner i påkjørselstesten. Foreløpig har ikke en eneste bilmodell oppnådd toppscore - 4 stjerner.

Fire ganger fem stjerner

FØRST: Renault Megane er den første bilen i kompaktklassen som oppnår 5 stjerner.
FØRST: Renault Megane er den første bilen i kompaktklassen som oppnår 5 stjerner. Vis mer


Men la oss titte på den ordinære kollisjonstesten, som er mer hyggelig lesning. I den siste Euro NCAP-runden er det nemlig hele fire modeller som oppnår 5 stjerner; Mercedes-Benz E-klasse, Renault Megane, Renault Vel Satis og Saab 9-3.

Det skal imidlertid nevnes at ingen av dem hadde fått 5 stjerner hvis det ikke hadde vært for den nye regelen som gir tilleggspoeng for bilbeltevarslere. Alle fire fikk nemlig uttelling for sine varslere og oppnådde dermed minstekravet for 5 stjerner, 33 poeng.

Laguna fortsatt på topp

Fra før var det kun to modeller i femstjernersklubben, Renault Laguna og Mercedes-Benz C-klasse. Også C-klassen fikk uttelling for beltevarsleren og dermed er det foreløpig kun Laguna som kan skryte av å ha oppnådd 5 stjerner "the hard way". Laguna oppnådde nemlig 5 stjerner før den nye beltevarsler-regelen ble innført. Renault kan nå også skryte av å stå bak hele tre av syv modeller som har oppnådd 5 stjerner. En av disse er nye Megane, som er den første kompaktklasse-bilen som har blitt tildelt 5 stjerner. Megane har som kjent også blitt kåret til årets bil.

Kun 3 stjerner til Freelander

SVAKT: Land Rover Freelander måtte nøye seg med usle 20 poeng.
SVAKT: Land Rover Freelander måtte nøye seg med usle 20 poeng. Vis mer


I den andre enden av skalaen finner vi Land Rover Freelander, som måtte nøye seg med usle 20 poeng og dermed kun oppnådde 3 stjerner. Til Freelanderens forsvar skal det imidlertid nevnes at bilen kom på markedet allerede i 1997 og dermed begynner å bli gammel.

Nedtur for PT Cruiser

Også gangsterbilen Chrysler PT Cruiser gjorde det elendig. Resultatet ble 21 poeng, noe som kun gir 3 stjerner. Det skal her nevnes at amerikanske bilprodusenter er pålagt å utvikle biler som også beskytter passasjerer uten sikkerhetsbelte. Dermed blir det vanskeligere å skreddersy nye biler med tanke på hvordan de skal gjøre det i Euro NCAP-testene.

Grand Vitara skuffer

SKUFFENDE: Suzuki Grand Vitara fikk kun 23 poeng og 3 stjerner.
SKUFFENDE: Suzuki Grand Vitara fikk kun 23 poeng og 3 stjerner. Vis mer


Suzuki kan ikke gjemme seg bak denne unnskyldningen og det er derfor desto mer skuffende at Grand Vitara må nøye seg med 23 poeng og 3 stjerner. Årsaken til at Grand Vitara gjør det så dårlig ligger nok i det faktum at bilen ble introdusert i Europa allerede i 1998. På den tiden var det knapt noen som hadde hørt om Euro NCAP.

Resten av de 18 bilene som ble testet i denne omgang oppnådde respektable 4 stjerner. Vi nevner imidlertid at både nye Ford Fiesta og Hyundai Santa Fe kun oppnådde 25 poeng, og dermed såvidt reddet den fjerde stjernen.

Du finner alle detaljer om de ulike testene her:

Hva med deg?

Er kollisjons-sikkerhet
med i vurderingen
når du kjøper bil? (Avsluttet)
Ja, helt klart(58%) 465
Ja, men pris
er viktigere
(24%) 191
Nei(12%) 94
Interesserer
meg ikke
(7%) 57
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


 • Frontkollisjonstesten
 • Sidekollisjonstesten
 • Sammenlagt-resultater
 • Påkjørseltesten
 • Relaterte artikler


 • Kollisjonstest: Småbiler
 • Kollisjonstest: Golf-klassen
 • Kollisjonstest: Familiebiler
 • Kollisjonstest: Fleksibiler
 • Kollisjonstest: Flerbruksbiler
 • Du finner alle våre kollisjontest-artikler her.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!