Euro NCAP med SUV-stjernedryss

Det ble fem ganger fem stjerner, selv med de nyeste og strengere Euro NCAP-kriteriene.

STOR OG SIKKER: Nye Mitsubishi Outlander fikk fem stjerner etter de nyeste og strenge Euro NCAP-reglene.  Foto: Knut Moberg
STOR OG SIKKER: Nye Mitsubishi Outlander fikk fem stjerner etter de nyeste og strenge Euro NCAP-reglene. Foto: Knut Moberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var litt av en samling biler den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen Euro NCAP hadde inne til evaluering denne gangen. Hele 15 nye modeller ble utsatt for kollisjonstest, fotgjengerpåkjørsel-simulasjon og bedømmelse av sikkerhetssystemer.

Les alt om reglene for tildeling av stjerner og poenger her!

Blant disse 15 finner vi de fem nye SUV-ene vi tar for oss i denne omgang, da SUV-markedet er det som vokser mest. Det er faktisk blitt den mestselgende bilkategorien i Norge, foran mellomklassebilene som Passat, Avensis og Mondeo.

Denne bilen satte ny rekord i krasjtest

Nye folke-SUV-er

De fem det dreier seg om er nykommere - Opel Mokka, som vi har kjørt ganske nylig, samt de nye generasjonene av Hyundai Santa Fe, Subaru Forester, Mitsubishi Outlander og Ford Kuga.

Og den riktig så gode nyheten er at alle fem fikk maksimal uttelling på antall stjerner - nemlig fem.

FEM STJERNER: Opel Mokka Foto: Fred Magne Skillebæk
FEM STJERNER: Subaru Forester
FEM STJERNER: Hyundai Santa Fe
FEM STJERNER: Ford Kuga
FEM STJERNER: Nye Mitsubishi Outlander Foto: Knut Moberg


Sammendrag:
Totalt sett viser resultatene at bilene er blitt mye sikrere, i det minste på de områdene som måles av Euro NCAP. Stadige forbedringer i kjøretøyenes struktur og layout samt økende innføring av assistansesystemer har bidratt til dette. På sistnevnte punkt kan produsentene score relativt "billige" poenger ved rett og slett å innføre som standard de systemene som er anbefalt av Euro NCAP.

Vi konstaterer også at det er gjort enorme fremskritt når det gjelder beskyttelse av fotgjengere ved påkjørsel, noe som nå må tas hensyn til for å kunne oppnå den femte stjernen (kravet er minimum 60 prosent score på dette punktet).

Les også: Euro NCAP: Full pott for viktige biler

Detaljer:

I de individuelle disiplinene rangerte de fem SUV-ene som følger:

- Voksenbeskyttelse: Her kom Hyundai Santa Fe og Opel Mokka best ut, med 96 prosent. Ford Kuga og Mitsubishi Outlander fikk begge 94 prosent og Subaru Forester 91.

- Forester kom derimot best ut i disiplinen barnebeskyttelse, med 91 prosent. Her fikk Mokka 90, Santa Fe 89, Kuga 86 og Outlander 83.

- Forester gjorde det også best på området fotgjengerbeskyttelse; 73 poeng ble scoren her. Santa Fe fikk 71 poeng, Kuga 70, Mokka 67 og Outlander 64.

- Sikkerhetssystemer (Antiskrens, beltevarslere, hastighetsvarsel og hastighetsbegrenser): Her fikk både Kuga, Outlander og Mokka full pott - 100 prosent, mens Santa Fe og Forester må nøye seg med 86.

Kineserne i siget

Kriterier og vekting

Vi minner om at de fire disiplinene vektes på følgende måte for tildelingen af fem stjerner:

1. Voksenbeskyttelse: 50 prosent vekt
2. Barnebeskyttelse: 20 prosent vekt
3. Fotgjengerbeskyttelse: 20 prosent vekt
4. Sikkerhetsutstyr: 10 prosent vekt

I tillegg finnes det minimumskrav innenfor hver disiplin, og disse er blitt gradvis strengere siden det nye systemet ble innført i 2009. I alt er det mye vanskeligere å oppnå maksimalscore i dag enn det var for bare fem år siden.

Alt om prosedyrene, kravene, poengfordelingen og progressivt strengere krav finner du her.

Rangering

Det er hovedsaklig av akademisk interesse, da de fem SUV-ene alle har fått meget gode resultater, men noen forskjeller er det altså, og de vektede poengenes snitt gir følgende rangering:

PlasseringModellVektet poengsum
1)Opel Mokka88,9
2)Hyundai Santa Fe88,75
3)Ford Kuga87,5
4)Subaru Forester87,15
5)Mitsubishi Outlander85,55


Her kan du se de detaljerte resultatene for nye Ford Kuga

Her kan du se de detaljerte resultatene for nye Hyundai Santa Fe

Her kan du se de detaljerte resultatene for nye Mitsubishi Outlander

Her kan du se de detaljerte resultatene for Opel Mokka

Her kan du se de detaljerte resultatene for nye Subaru Forester