Euro NCAP har kåret de sikreste bilene

2015 var et svært travelt år for den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen Euro NCAP.

<b>SIKREST AV ALLE:</b> Volvo XC90 er av Euro NCAP kåret til sikreste bil i sin kategori (stor SUV), men også til den sikreste av samtlige biler organisasjonen har testet. Foto: EURO NCAP
SIKREST AV ALLE: Volvo XC90 er av Euro NCAP kåret til sikreste bil i sin kategori (stor SUV), men også til den sikreste av samtlige biler organisasjonen har testet. Foto: EURO NCAP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det knytter seg alltid forventninger til kåringen av årets sikreste biler. Euro NCAP har opparbeidet seg en status som veileder overfor publikum når det gjelder sikkerhetsnivået til de nye bilmodellene som slippes ut på markedet, og i det fleste bilklasser ses det som et nederlag ikke å oppnå de ettertraktede fem stjernene - et nivå det med årene er blitt stadig vanskeligere å oppnå.

LES OGSÅ: Disse bilene er tryggest, ifølge svenske Folksam

Stadig sikrere

Likevel er det gledelig å konstatere at de fleste produsentene har klart å følge med på de stadig strengere sikkerhetskravene. Og det er ingen tvil om at stadig sikrere biler har gjort sitt til reduksjonen i antall omkomne i trafikken, som har vært en ganske jevn trend i de fleste europeiske land i senere år.

Det dreier seg ikke bare om passiv sikkerhet - altså beskyttelse av fører og passasjerer når ulykken er ute, men også om aktiv sikkerhet - altså teknologi og tiltak som reduserer risikoen for at det oppstår en ulykke i første omgang.

Se video:


Forbeholdene vi har formulert tidligere gjelder fortsatt: Euro NCAP kan selvsagt ikke alene ses på som noen sikkerhetsfasit når det gjelder nye biler. Dette er et forbehold Euro NCAP selv også tar, og de presiserer at en kollisjon mot en fastmontert gjenstand bare kan sammenlignes med en kollisjon mot et kjøretøy av tilsvarende masse. Testene kompletteres dessuten av undersøkelser som foretas av virkelige ulykker som skjer på veien, og sammenligningene bruker organisasjonen til stadig å gjøre testene mer realistiske.

I år: 8 klasser

På grunnlag av de 40 testene Euro NCAP foretok gjennom året 2015, har organisasjonen kåret en vinner av hver klasse, samt en pris for sikreste bil totalt i 2015.

Det gjeve troféet gikk til nye Volvo XC90 (stor SUV), som i samme slengen ble kronet til den sikreste bilen som noengang er testet.

Klassene er stor og kompakt SUV, stor og kompakt familiebil, liten bil, stor og liten flerbruksbil og sportsbil.

1) Stor SUV
: Volvo XC90, første modell ut i en ny modelloffensiv fra Volvo og allerede en udiskutabel suksess. Og nå er den ladbare hybridversjonen T8 også på vei ut i markedet.

SIKKER SOM BANKEN: Hele 97 prosent i voksenbeskyttelse og 87 prosent i barnebesyttelse fikk Volvo XC90, her i offset-frontkollisjon i 64 km/t. Foto: EURO NCAP
SIKKER SOM BANKEN: Hele 97 prosent i voksenbeskyttelse og 87 prosent i barnebesyttelse fikk Volvo XC90, her i offset-frontkollisjon i 64 km/t. Foto: EURO NCAP Vis mer


2) Kompakt SUV: Mercedes-Benz GLC, erstatteren av GLK og etter vår mening en meget vellykket konkurrent til BMW X3 og Volvo XC60. Også denne leveres som meget prisgunstig ladbar hybrid - som vi også har kjørt: Test av Mercedes-Benz GLC 350 e

3) Stor familiebil: Jaguar XE, et friskt pust i en tysk-dominert premium-mellomklasse som nok likevel vil få problemer med å hamle opp med BMW 3, Mercedes C og Audi A4 i markedet...

BULKET, MEN TRYGG: Jaguar XE, her etter sidekolllisjonstesten, ble kåret til sikreste store familiebil i 2015. Foto: EURO NCAP
BULKET, MEN TRYGG: Jaguar XE, her etter sidekolllisjonstesten, ble kåret til sikreste store familiebil i 2015. Foto: EURO NCAP Vis mer


4): Kompakt familiebil: Infiniti Q30 - en spydspiss for den nye europeiske satsingen til Infiniti og et resultat av samarbeidet mellom Mercedes-Benz og Nissan/Renault-alliansen. Dessverre ikke aktuell for Norge inntil videre.

VELLYKKET KRASJ: Infiniti Q30 er vinneren blant 2015s kompakte familiebiler. Foto: EURO NCAP
VELLYKKET KRASJ: Infiniti Q30 er vinneren blant 2015s kompakte familiebiler. Foto: EURO NCAP Vis mer


5) Blant småbilene fikk Honda Jazz den beste scoren i 2015.

6) Ford Galaxy har imponert oss på flere måter - den store flerbruksbilen kom helt ny i fjor, er tilgjengelig med firehjulsdrift - og vant sin kategori som sikrest i klassen.

7) Første helt nye Touran siden Volkswagen lanserte den kompakte flerbruksbilen i 2003 er sikrest blant 2015-årgangene i sin klasse.

8) Sikreste blant sportsbiler ble Mazda MX-5 - men her nådde ingen til topps med fem stjerner.

Noen svake

I motsatt ende av skalaen i forhold til vinner Volvo XC90, har det vakt noe oppsikt at BMW havnet på nest siste plass med bare tre stjerner tildelt til Z4 Roadster. Men til den bayerske produsentens forsvar skal det sies at bilen de fikk testet er en aldrende konstruksjon, og at roadstere verken er en type bil eller har en struktur som gjør det mulig å oppnå den helt store score.

Klassevinneren ble Mazda MX-5 og heller ikke den klarte fem stjerner - det ble fire.

Når det er sagt: Skal man som fotgjenger bli påkjørt av en av disse bilene, er det beste at det er en MX-5 man treffes av: 93 prosent i fotgjengerbeskyttelse er best av samtlige.

Se krasjen på video:


Helt sist i fjor ble stakkars Lancia Ypsilon, en minibil på samme plattform som Fiat 500, som ikke importeres til Norge. Minibilen ble avspist med to stjerner og den skandaløse scoren 44 prosent i voksenbeskyttelse. Attpåtil begynte bilen å brenne etter kollisjonstesten, noe som heldigvis er en svært sjelden hendelse. Denne er altså en bil det ganske enkelt kan advares mot å kjøpe.

Les også: Sikreste bil i 2013 er kinesisk!

Fire kategorier

Euro NCAP gir score i prosentpoeng i fire testkategorier. De fire kategoriene er:

• Beskyttelse av voksne, der det gis totalt 37 poeng fordelt på diverse tester (frontkollisjon skrått, frontkollisjon rett på, sidekollisjon og sidekollisjon med stolpe)
• Beskyttelse av barn (43 poeng)
• Beskyttelse av fotgjengere (25,9 poeng)
• Hvilke sikkerhetssystemer bilen er utstyrt med og evaluering av effektiviteten av disse (13 poeng).

Slik ble fordelingen av prosentpoengene for vinnerne av hver klasse:

De sikreste bilene i hver klasse: Poeng per kategori
  StjernerVoksenBarnFotgj.Assist.
Stor SUV:Volvo XC90*****978772100
Kompakt SUV:Mercedes-Benz GLC*****95898271
Stor familie:Jaguar XE*****92828182
Kompakt familie:Infiniti Q30*****84869181
Småbil:Honda Jazz*****93857371
Stor flerbruk:Ford Galaxy*****87877971
Kompakt flerbruk:Volkswagen Touran*****88897176
Roadster/sport:Mazda MX-5****84809364


Innenfor hver av disse kategoriene blir det gitt punktpoeng på de flere forskjellige elementene som testes. Resultatet fra hver av disse elementene legges så sammen, og kategorien gis et totalt resultat i prosentpoeng i en skala opp til maksimalt 100.