Etanol-hybrid fra Saab

I nabolandet Sverige er etanolbilene utbredt, og i deler av landet er brorparten av Saaber som selges såkalte BioPower biler.

Etanol-hybrid fra Saab

  1. Store bilder!


Disse kan kjøres på vanlig bensin, men også på en blanding av bensin og sprit som kalles E85. Den spennende konseptbilen Saab BioPower Hybrid-koncept som ble vist på bilutstillingen i Stockholm kan også kjøres på vanlig bensin, eller den kan kjøres på ren bioetanol; E100. Etanol er fornybar men begrenset energikilde basert på sprit fra planter og trær.

Motoren er en toliters turbomotor som yter 260 hestekrefter og leverer 375 Nm, og den i utgangspunktet spreke motoren får altså ytterligere hjelp

To el-motorer

Uten at det har gått utover bagasjeplassen eller andre deler av interiøret har Saab fått plass til to el-motorer og en batteribank. Den ene el-motoren er en 15 kilowatts startmotor som er plassert mellom girkasse og motor. Den jobber hovedsakelig med igangsetting, og gjør blant annet at forbrenningsmotoren kan stoppes helt når bilen står stille.

Den andre og større el-motoren på 38 kW er plassert mellom bakhjulene, og sørger for bakhjulsdriften. I korte perioder kan disse to el-motorene levere hele 786 Nm ekstra dreiemoment, og ved hjelp av disse drar konseptbilen rimelig kontant i gang, 0-100 km/t skal være unnagjort på 6,9 sekunder. Også ved mellomakselerasjoner hjelper den bakerste el-motoren godt til med 666 Nm over korte perioder.

Kabriolet

Det er nok ikke tilfeldig at Saab har valgt å vise frem denne spennende hybridløsningen i en attraktiv kabriolet. I praksis kan løsningen brukes i alle biler fra Saab-fabrikken, og selv om teknologien både på etanoldriften og start/stopp-motoren ved girkassen er relativt tilgjengelig, vil det nok ta litt tid for el-motoren mellom bakhjulene og særlig samarbeidet mellom de tre forskjellige motoren er ferdigutviklet. Også kostnadene ved bruk av lithium-batterier er også litt for høye for produksjonsbiler slik det er i dag.

Store bilder av Saab BioPower Hybrid-koncept.

Her finner du mer Saab-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder