<strong>BLADE RUNNER:</strong> Lydfolkene i Nissan har valgt seg futuristisk Blade Runner-billyd på Leaf, ifølge Bloomberg News. Foto: Produsenten
BLADE RUNNER: Lydfolkene i Nissan har valgt seg futuristisk Blade Runner-billyd på Leaf, ifølge Bloomberg News. Foto: ProdusentenVis mer

Et stille problem

Nå kan lyd bli påbudt.

Tidligere i år skrev vi om hvordan du kunne få V8-lyd i bilen, og muligens en god latter. Litt mindre festlig er det å gå i sin egen verden over veien, for så å bli sneiet av en elbil eller hybridbil som kommer helt lydløst. Vel, sløve fotgjengere kan muligens skylde seg selv, men for svaksynte og blinde er de musestille doningene et reelt problem.

En undersøkelse utført av The National Highway Traffic Safety Administration i USA i fjor, avdekket at hybridkjøretøy var mer enn dobbelt så tilbøyelige til å være involvert i fotgjengerulykker ved lav hastighet, enn konvensjonelle kjøretøy.

De fantastiske elbil-fordelene

Lydkrav

Nå i desember ligger det an til at det kommer reguleringer på hvor stille en bil får lov til være. Lobbyister for blindeorganisasjoner har presset på for endringer i lovverket i USA, etter at antall elbiler og hybridbiler har økt.

Bakgrunnen for kravet om MER lyd er enkel nok: Blinde og svaksynte bruker lydbildet rundt seg når de navigerer, og da skaper nesten lydløse biler et sikkerhetsproblem for disse myke trafikantene.

Muligens verdens beste bilstereo

Beskytte fotgjengere med mer støy

Torsdag 16. desember ble kravet om lydnivå godkjent av myndighetene i USA, og det venter nå bare på signatur av presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette vil beskytte både blinde fotgjengere såvel som joggere, barn og andre som trenger å bli oppmerksomme på kryssende trafikk, sier en representant fra Florida, Cliff Stearns, ifølge AP.

Både bilprodusenter og blindeorganisasjoner støtter kravet om mer lyd, og har begynt arbeidet med å utvikle lydsystemer som skal fungere som varsling til de som beveger seg langs og på veien. Slike systemer bør indikere noe om fart og akselerasjon, og det er også krav til at bileiere ikke skal kunne bestille billyd på linje med hvordan mobileiere nå velger ringetoner. Slike tilbud finnes allerede, for eksempel her.

Chevrolet har med sin Volt inngått samarbeide med blindeorganisasjoner for å komme frem til et akseptabelt lydnivå. Det er også kjent at Audi jobber med å utvikle en egen lyd for sine el-biler, mens Nissan med sin Leaf inngikk samarbeid med komponister fra filmverdenen for å utvikle en unik lyd til den nå prislønnede elbilen.

Terningkast seks: Prøvekjøringen av Nissan Leaf