Et simpelthen genialt bildekk

Pirelli står bak en dekk-nyvinning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spark i et bildekk, og du kan være sikker på at det ikke sparker tilbake. Bildekk er en tilbakelent gjeng, en slags gandhi i gummi. Nå blir de endelig litt mer aktive, og det kan godt være de tar igjen neste gang du prøver deg.

Pirellis Cyber Tyre har et nesten pinlig gammeldags navn - å sette "cyber" først i et produktnavn er utrolig nok enda mindre originalt enn å gjøre det samme med en liten "i" -, men godt gjemt i gummien finner du avansert teknologi for enkle bilførere.

Les også: Dropp billigdekkene

Chipping


En knøttliten mikroprosessor har forandret bildekket til en oppegående samarbeidspartner, og idéen er at chipen skal identifisere forholdene rundt seg og videreformidle det til resten av bilen.

Cyber Tyre er i prinsippet en monitor som holder oversikten over alt fra dekket selv (er jeg slitt nå? klarer jeg denne svingen uten at farten må reduseres?) og omgivelsene det befinner seg i (er det is på bakken? hvor varm er asfalten?), til å simpelthen identifisere hvilket veidekke det kjører på.

Les også: Her bor norgesmestre i piggfritt

Dypdykk


Ettersom dette er et såkalt Run Flat-dekk, det vil si dekk som gjør at du ikke kjører på felgen hvis du punktere, vil Cyber Tyre også kunne fortelle deg hvor langt du kan fortsette å kjøre hvis uhellet først er ute. Mønsterdybden i dekket overvåkes også, sammen med lufttrykket, slik at du vil få beskjed før du blir lovbryter.

Les også: Slik skifter du hjul

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!