Er Tesla Model S sikker nok?

Bilen er foreløpig ikke testet av Euro NCAP.

<b>OPPGRADERES:</b> Snart kommer Model S i oppgradert versjon. Dette for å få nødvendig sikkerhetsutstyr på plass.  Foto: TESLA
OPPGRADERES: Snart kommer Model S i oppgradert versjon. Dette for å få nødvendig sikkerhetsutstyr på plass. Foto: TESLA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tesla Model S er en av de mest solgte bilene i Norge for tiden. I flere tester er det påpekt at bilen har et nær fullstendig fravær av aktive sikkerhetssystemer.

Ikke bare mangler systemene på listen over standardutstyr, men også på listen over tilgjengelig ekstrautstyr.

Spørsmålet er da om Tesla Model S kan anses som en sikker bil eller ikke. I slike tilfeller er det mest naturlig å lene seg til de organer som tester ut den slags.

LES ALT OM TESLA

Ikke testet

I Europa er det Euro NCAP som tar seg av kollisjonstester. Der er ikke bilen testet.

Det er den derimot av det amerikanske NHTSA, hvor modellen fikk strålende karakterer på alle punkter, med toppkarakteren 5 som sluttresultat.

- Vi regner med at Tesla Model S skal testes av Euro NCAP i løpet av året, forteller Informasjonssjef Esben Pedersen til DinSide på telefon.

Han legger til at de på det tidspunktet har som mål å oppnå absolutt beste mulige resultat.

Testene hos Euro NCAP er ansett som strengere enn testene hos National Highway Traffic Safety Administration. Nytt fra Euro NCAP er blant annet at de nå tar aktive sikkerhetssystemer inn i poenggivningen. Dette er dårlig nytt for Tesla, slik Model S leveres i dag.

Fra fem til fire stjerner

image: Er Tesla Model S sikker nok?


De fleste produsentene som leverer biler har som målsetning å oppnå fem stjerner i alle tester, men kravene for å oppnå full pott strammes stadig.

Euro NCAP krever nå at alle biler blant annet skal ha autobrems som standard for å oppnå 5 stjerner. Uten dette dropper den automatisk ned til fire stjerner, noe som for øyeblikket er gjeldende for Tesla Model S.

Autobrems er et system som særlig i lave hastigheter forhindrer, eller i det minste minsker skadeomfanget ved påkjørsler i urbane miljøer. Dette ved å lese trafikkbildet foran bilen, og reagere raskere enn føreren.

Det finnes også autobremssystemer som fungerer godt i høyere hastigheter. Tesla Model S kan per i dag ikke leveres med autobrems, verken som standard eller som tilbehør.

- Det fine med Model S er at den er som en computer, forteller Pedersen, og legger til at de trådløst kan installere det meste av det som trengs av programvare for å implementere nye løsninger.

Dette er likevel ikke nok i forhold til autobrems, som i tillegg krever hardvare som ikke sitter i Model S fra før.

Slik er teknologien i Tesla Model S

Oppgradert versjon

Vi vet dermed at bilen antagelig skal testes i løpet av året, og at den på det tidspunktet vil ha fått alle fasiliteter på plass for å oppnå toppscore.

Det betyr med andre ord at Model S i løpet av året vil komme i en oppgradert versjon.

Hvorvidt oppgraderingen vil bestå av autobrems alene, eller om det kommer en bredere pakke med sikkerhetsfunksjoner er foreløpig usikkert.

Men hva med prisen?

- Vi har foreløpig ikke avklart om dette vil gi økte priser, forteller Pedersen, men legger til at det i så fall ikke vil være unaturlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!