Er kaffegrut framtidens drivstoff?

Nå kan kaffegrut bli det neste du fyller på tanken.

<B>KAFFE-AVTALE: </B>Biodiesel og andre miljøvennlig drivstoff er foreløpig ikke viet stor oppmerksomhet fra politikerne.  Foto: Per Ervland
KAFFE-AVTALE: Biodiesel og andre miljøvennlig drivstoff er foreløpig ikke viet stor oppmerksomhet fra politikerne. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved Universitet i Bath som har lykkes med å framstille biodiesel fra kafferester. Ifølge forskningsresultatene som er presentert i britiske Daily Mail, kan ti kilo avfall fra kaffekvernen rekke til to liter biodiesel.

Avfallet tilsvarer det en gjennomsnittlig kaffebar i England kaster hver dag. Og ifølge forskerne skal det være mulig å framstille biodiesel direkte ved kaffebaren.

Dyppes i løsemiddel

Totalt forbrukes det rundt åtte millioner tonn kaffe hvert år og 20 prosent skal kunne gjenvinnes som drivstoff. Foruten avfallet fra kaffebarene, skal det også være mulig å benytte avfallet fra selve kaffebrenneriene.

Biodiesel hentes fra kaffegruten ved å dyppe det i et organisk løsemiddel. Prosessen kalles transesterification.

Whorrod-stipendiat Chris Chuck sier at dette kan være veien til et «virkelig bærekraftig biodrivstoff».

Studien viste også at alt kaffeavfall - uansett kilde - ga et relativt konsistent nivå av ytelse, noe som ikke er tilfelle for dagens avlingsbaserte biodiesel.

BIODIESEL: Alle bilprodusentene har fokus på mindre og rene utslipp, men foreløpig har tilbudet på drivstoffsiden vær magert.  Foto: Volkswagen
BIODIESEL: Alle bilprodusentene har fokus på mindre og rene utslipp, men foreløpig har tilbudet på drivstoffsiden vær magert. Foto: Volkswagen Vis mer

- All malt kaffeavfall inneholder opptil 20 prosent olje, sier Dr. Chuck.

Matavfall til gjenbruk

Biodiesel er sammen med etanol lenge blitt ansett som framtidas drivstoff. Tidligere er det gjort forsøk på å lage drivstoff av mange forskjellige typer matavfall.

I Brasil brukes det blant annet rester av sukkerrør, og sør i Europa er avfall fra vinproduksjon gjort om til biodrivstoff.

LES OGSÅ: Pass på - feil drivstoff kan bety katastrofe

Bønn om god økonomi

Men hittil har det vært dårlig butikk i å framstille denne type drivstoff. Nå mener derimot forskerne i Bath at det er mulig å spare store penger i framstillingen med restene fra alle kaffetørste.

LES OGSÅ: Nytt drivstoff med null utslipp

Dyre dråper

For fire år siden så vi bilen Car-puccino - en ombygd 1988-modell VW Scirocco. Den ble bygget av et vitenskapsteam fra BBC-programmet «Bang Goes The Theory" og kjørte kun på kaffebønner hele veien mellom Manchester og London.

Men som med mye annen kaffe du kan kjøpe på dyre kaffebarer rundt om - det er dyre dråper... Beregninger viste nemlig at det kostet 25-50 ganger mer å kjøre bilen på kaffe sammenlignet med bensin, det er altså fortsatt en del som gjenstår...

LES OGSÅ: Bilen som kan gå i 100 år på atom-drivstoff