Å rengjøre bilen skikkelig etter vinteren er viktig av mange årsaker Foto: Cato Steinsvåg
Å rengjøre bilen skikkelig etter vinteren er viktig av mange årsaker Foto: Cato SteinsvågVis mer

Er du klar for våren?

Våren er kommet og det er på tide å klargjøre bilen for den nye årstiden. Vi gir deg noen gode tips.

Våren er for mange en etterlengtet årstid. Nå er det i de fleste deler av Norge slutt på vinter, snø og glatte veier. Men det betyr også at du må tenke litt ekstra på bilen. Vi har snakket med kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF og sammen gir vi deg noen gode tips om hvordan du ivaretar og klargjør bilen din på best mulig måte.

Sommerdekk

Det viktigste rådet er også kanskje det mest opplagte, nemlig å bli kvitt vinterdekkene og legge om til sommerdekk. Dette gjelder naturligvis bare dersom forholdene på veien du kjører på er klare for det. I alle fylker unntatt Nordland, Troms og Finnmark er det snart forbudt å kjøre med piggdekk, med mindre forholdene tilsier det. I de tre nordligste fylkene er fristen 1. mai for å bli kvitt piggene.

Video: Slik skifter du hjul

Ikke nøl med å finne frem sommerdekkene selv om du kjører piggfritt. Piggfrie vinterdekk har til dels svært dårlige egenskaper under varmere forhold, ikke minst på vått føre. Tyn derfor ikke de siste kilometerne ut av de gamle vinterdekkene dine for å slippe og kjøpe nye sommerdekk. Engebretsen i NAF fraråder en slik form for sparing på det sterkeste. Men også sommerdekkene skal holde forsvarlig standard, minner han om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Minimum tillatt mønsterdybde er 1,6 millimeter, men vi anbefaler ingen å kjøre med mindre enn 3 millimeter.

Disse sommerdekkene er egentlig best

Grundig vask

Er du klar for våren?


En lang vinter kan gjøre bilen skikkelig møkkete. Både salt og sand setter seg rundt om på bilen. Derfor er det ekstra viktig å rengjøre bilen godt utvendig.

- Sjekk lakken, særlig på nedre del av bilen. Der kan det kjennes nesten ut som sandpapir når du drar fingrene over lakken, sier Engebretsen.

Engebretsen sier også at det kan være lurt å ta i bruk lakkrens og deretter polere bilen. En lakkforsegler på toppen gjør i tillegg at bilen blir mer hardfør mot steinsprut.

Rustne bremser

Også sikkerhetsmessig er det viktig å rengjøre bilen grundig.

- Bremserør og bremseskiver ruster unormalt mye. Jeg har sett mange fæle eksempler, sier NAF-rådgiveren.

Engebretsen anbefaler derfor at man spyler godt både foran og bak på bremseskivene. Ta også med bremserørene dersom de er synlige. Se også etter andre hulrom som kan samle skitt. Men tenk deg om før du beveger deg inn under bilen.

- Bruk bukker dersom du skal titte under bilen. Det er livsfarlig å bevege seg under en bil som står på jekk, minner NAF-rådgiveren om.

Sjekk støtdemperne

Er du klar for våren?


Ta også en titt på støtdemperne dersom du uansett har hjulene av. Slitte støtdempere er kritisk både for en bils kjøreegenskaper og komfort. Vinterkjøring på dårlige og humpete veier kan slite ekstra hardt på støtdemperne. Utslitte støtdempere vil også kunne være merkbart under kjøring, men en visuell sjekk er uansett å anbefale.

- Hvis du ser antydninger til lekkasje fra en støtdemper, må den byttes, sier Engebretsen.

Innvendig vask

Også innsiden av bilen fortjener litt ekstra oppmerksomhet nå på våren. Sjekk spesielt innsiden av frontruten som kan samle mye fett og fuktighet. Dermed reduseres sikten, spesielt i motlys. Engebretsen påpeker at det er like viktig å holde frontruten ren innvendig som utvendig.

- Mange biler har også pollenfiltere som bør skiftes opptil to ganger i året, minner Engebretsen om. Det står i tilfelle i bilens instruksjonsbok.

Er du klar for våren?


For sikkerhets skyld er det også lurt å kontrollere at gulvmattene ligger som de skal uten å hindre pedalenes vandring i begge retninger. Dersom det finnes festeanordninger for mattene, bruk disse. Engebretsen anbefaler også å kontrollere om det finnes antydninger til fuktighet i gulvteppet. I så fall bør den tørkes opp ved lufting. En runde med støvsugeren på gulvet er uansett lurt.

Med disse tipsene bør du og bilen din være klar for våren. Husk at dersom du tar godt vare på bilen din, holder den bedre i årene fremover og vil kunne vært lettere å selge igjen på et senere tidspunkt.