Er du en bilbølle?

- Vi ser stadig mer aggressiv kjøring på vegene, fastslår Ole Høiby, politioverbetjent i Utrykningspolitiet. Føler du deg truffet?

Kanskje er det ikke så rart vi lar oss irritere. Vi har alltid dårlig tid, og trafikken blir tettere år for år. I en slik situasjon er det ikke bestandig like lett å komme det kristne kjærlighetsbudet i hu.

Er du en bilbølle?

Føler du selv at du er en hensynsfull bilist? Eller mener du at dine medtrafikanter burde vært fratatt førerkortet på flekken? DinSide gir deg testen som forteller deg om du er en gentleman eller en versting i trafikken.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Asosiale bilister

Leif N. Olsen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) tror ikke norske bilister er blitt en gjeng med bøller. Likevel mener han enkelte trafikanter har blitt mindre hensynsfulle. Han understreker at det er snakk om en relativt liten gruppe:

- Asosiale tilfeller finner vi i alle områder i livet, også i trafikken, sier Olsen. Han trekker blant annet frem bilister som ikke klarer å innordne seg i en kø som lite hensynsfulle.

Olsen mener imidlertid mange bilisters skrekkabinett, Oslo, er bedre enn sitt rykte:

- Oslo-trafikken oppfattes nok verre enn det den faktisk er. Tempoet er høyere, så å kjøre i hovedstaden krever noe tilvenning, sier Olsen.

- Dårlig tid

Viggo Johansen jobber som styreleder i Oslo Taxi og har kjørt bil i hovedstaden i over 30 år. Han er ikke i tvil om at trafikkadferden har forandret seg til det verre:

- Folk har generelt dårligere tid, også i trafikken. Mange bilister tar ikke hensyn til verken skilting eller lysregulering. Vi får daglig inn meldinger fra våre sjåfører om at de rett og slett ikke lenger stoler på sine medtrafikanter. Blant annet er det ikke lenger trygt å kjøre på grønt lys uten å se seg for, sier Johansen.

Sine egne sjåfører har han imidlertid stor tillitt til:

- Våre sjåfører er snille, de. De har jo ikke dårlig tid. Taksameteret tikker og går jo uansett, sier Johansen.

Hvem er verst?

Johansen har ikke like stor sympati for fotgjengere og syklister.

- De svirrer rundt som høner i vegen. Vi kaller dem kamikaze-trafikanter, forteller Johansen, som understreker at bilisten kan bli tiltalt for uaktsomt drap hvis ulykken skulle være ute.

Generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Trond Berget, har lite til overs for Johansens uttalelser:

- Har Viggo Johansen noen gang syklet i trafikken, spør Berget, som mener yrkessjåfører generelt er de verste trafikkbøllene.

- Vegbanen er like mye for syklister som for bilister. Dessverre er vegsystemet vårt verken konstruert eller tilpasset syklister, fortsetter Berget.

Ingen vidunderlig ny verden

Mens yrkessjåfører irriterer seg over syklister, og syklister over yrkessjåfører, fortsetter trafikken å vokse. Ifølge Transportøkonomisk Institutt vil antall biler på norske veger øke med rundt 1,6 prosent hvert år. Dermed blir det trolig ikke færre gnisninger mellom trafikantene i fremtiden.

Relaterte artikler

  • Irritasjon: Feil fil igjen…

  • Vil forsure tilværelsen for trafikkbøller
  • Første gang publisert 25/03-2001.