Er det lenge siden du byttet lyspærene på bilen?

Da kan det være på tide nå, selv om de ikke synes å være ødelagte.

<b>GOD SIKT:</b> At lykter og lys er riktig innstilt og av god kvalitet er viktig både for deg som sjåfør og møtende trafikk.  Foto: Samfoto
GOD SIKT: At lykter og lys er riktig innstilt og av god kvalitet er viktig både for deg som sjåfør og møtende trafikk. Foto: Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er inne i den mørke tiden av året, og i store deler av Norge står solen i disse dager opp rett over 09, og forsvinner igjen omkring 15:30. Dette fører til at over halve døgnet er mørklagt, og vi er helt avhengig av gode lys på bilen.

LES OGSÅ: En millimeter feil kan skille god og dårlig sikt

Bytt pære

Ifølge Martin Rapp i Lumileds kan du øke lyset med opptil 30 prosent, om du vedlikeholder lykten og velger high-performance pærer på veier med lite gatebelysning.

- Det er en stor forskjell på lyspærer til bil. Mange tenker ikke på at man med fordel kan oppgradere de standardiserte lyspærene til noe som gir mer lys, forteller Rapp

Bare ved å bytte ut de gamle – fortsatt fungerende – lyspærene, kan man oppleve store forskjeller, hevder Rapp.

Jan Ivar Engebretsen i NAF forteller at de foreløpig ikke har noen målinger på hvorvidt pæren i bilen vil falme med tiden.

- Vi har sett at lyktene kan gulne, og jeg vil anbefale å bytte, eller hvertfall ha med ekstra lyspærer om det er veldig lenge siden du byttet sist.

LES OGSÅ: Dette er de beste lyspærene

Sjekk glasset på lykta

Å bytte pære kan allikevel være nytteløst om lyset ikke får gå riktig gjennom glasset på lykta.

- Har du en frontlykt der glasset er skadet av UV-stråler kan man fort miste mye av lyset, fortsetter Rapp.

LES OGSÅ: Dette kostet sjåføren lappen

Er frontlykten skadet av riper, kan du forsøke å reparere den selv. Det kan du enkelt gjøre med et polerings-kit, eller tannkrem.

I 2015 var det nesten 15 prosent nedgang i antall dødsulykker på norske veier, viser tall fra Statens vegvesen, hvilket er positivt sett i det store og det hele.

Ser en derimot på november og desember i 2015, var det her nesten en dobling fra året før.

LES OGSÅ: Slik fjerner du dugg på innsiden av ruta

God sikt redder liv

I fjor høst skrev vi om problemene som følger med lav sol. Sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, fortalte da til Dinside at det alltid er førers ansvar om det er sikten som hindres.

- Det er uansett ditt ansvar om du skulle komme i en ulykke som følge av at du ikke ser. Om nødvendig må du stanse bilen og sørge for at du får sikt før du kjører videre.