Er bilen din livsfarlig?

Er gulvmatten på førersiden i bilen din skikkelig festet? Hvis svaret er nei, bør du ta affære.

Tro det eller ei, gulvmatter kan i ytterste konsekvens ta liv. ILLUSTRASJON: Per Ervland
Tro det eller ei, gulvmatter kan i ytterste konsekvens ta liv. ILLUSTRASJON: Per ErvlandVis mer

Toyota innkaller i disse dager millioner av amerikanske Toyota- og Lexus-eiere til sine verksteder. Hvorfor? Jo, fordi Toyota erkjenner at fire personer omkom da gulvmatten på førersiden i en Lexus havnet oppå gasspedalen.

Vi i DinSide Motor-redaksjonen har aldri vært ute for akkurat denne situasjonen. Det vi imidlertid har opplevd, er at gulvmatter har sklidd fremover og hindret pedalenes frie vandring. Resultatet kan bli at matten forhindrer full utkobling av kløtsjen, noe som kan være farlig nok. Enda farligere blir det hvis matten forhindrer oppnåelse av full bremsekraft, noe som i verste fall kan føre til dødsulykker i trafikken.

Formålet med Toyotas store innkallingsaksjon er å fjerne alle uoriginale matter og matter som ikke er festet til gulvet. Disse skal erstattes med originale Toyota-matter som er festet i to kroker i fotbrønnen.

Les også: De sikreste bilene

Fortsatt utbredt problemstilling

De aller fleste nye biler leveres i dag med gulvmatter som er innfestet i bakkant via kroker eller knapp-systemer. Det finnes imidlertid en rekke eldre bilmodeller ute i trafikken som ikke har dette viktige sikkerhetsutstyret. Dessuten finnes det en rekke eksempler på at folk erstatter utslitte matter med uoriginale bilmatter uten festeanordninger. I tillegg vet vi at mange legger gummimatter over originale stoffmatter i vinterhalvåret.

Gjelder det deg?

FARLIG: Gulvmatter som ikke er skikkelig festet, kan komme i konflikt med både kløtsj-, bremse- og gasspedalenes frie vandring. Toyota rapporterer også om et tilfelle der matten ble liggende oppå gasspedalen, noe som førte til en dødsulykke. FOTO: Per Ervland Foto: DinSide Motor
FARLIG: Gulvmatter som ikke er skikkelig festet, kan komme i konflikt med både kløtsj-, bremse- og gasspedalenes frie vandring. Toyota rapporterer også om et tilfelle der matten ble liggende oppå gasspedalen, noe som førte til en dødsulykke. FOTO: Per Ervland Foto: DinSide Motor Vis mer

Hva med deg?

Er gulvmattene på førersiden i din bil forsvarlig festet? (Avsluttet)
Ja(45%) 795
Nei, og dette gidder jeg ikke å bruke tid på heller(34%) 595
Nei, men skal fikse det snarest(13%) 226
Vet ikke, skal sjekke i dag(9%) 157
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Løstliggende gulvmatter utgjør altså potensiell livsfare. Derfor råder vi deg til snarest mulig sjekke å sjekke status i din(e) bil(er). Er matten i fotbrønnen på førersiden forsvarlig festet i gulvet?

Les også: De sikreste barnesetene

Kroker

Hvis svaret på dette spørsmålet er nei, finnes det flere veier til målet. Hvis bilen din har kroker i bakkant av fotbrønnen, kan du kjøpe originale matter tilpasset disse, alternativt klippe hull som passer til krokene.

Hvis bilen din ikke har kroker, kan du selv lage slike og feste disse i fotbrønnens nålefilt. Deretter kan du klippe hull i mattene og feste disse i de hjemmelagde krokene.

Borrelås

En annen mulighet er å kjøpe selvklebende borrelås-bånd. Hvis fotbrønnen er dekket med nålefilt, vil det vanligvis holde å lime hankjønndelen (nåledelen) av borrelåsen til undersiden av gummimatten. Hvis fotbrønnmaterialet ikke er ullent nok til at hannkjønnremsene klarer å bite tak, kan du eventuelt bruke et egnet lim til å feste hunnkjønnremser (den ullne delen) i fotbrønnen. Biltema og Clas Ohlson er blant aktørene som fører selvklebende borrelåsbånd.

Poenget er uansett å hindre mattene i å bevege seg under kjøring. Det er i utgangspunktet kun fantasien som setter grenser for hvordan dette målet kan oppnås.

Lykke til!

Kilde: Toyota, Automotive News, DinSide

Mer om sikkerhet:

  • Rangering: De sikreste bilene
  • Rangering: De sikreste barnesetene
  • Minikurs: Barnet i bilen
  • Minikurs: Babyen i bilen
  • Minikurs: Bilbeltet
  • Minikurs: Hodestøtter
  • Ruller dekkene dine feil vei?
  • Denne er en trafikkfelle
  • Livsfarlig skrot i bilen
  • DinSide Motors juveler