Er båten din en speedbåt?

Heller ikke danskene krever obligatorisk opplæring for å kunne ferdes på sjøen. Likevel har våre naboer i sør valgt å innføre sertifikatsplikt for førere av såkalte speedbåter. Men hva i all verden er en speedbåt?

SPEEDBÅT: Pioner Multi - en speedbåt?
SPEEDBÅT: Pioner Multi - en speedbåt? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Å gjøre Båtførerprøven obligatorisk i Norge er rent tøv, hevder Jan H. Syvertsen, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF). Den samme holdningen finner vi igjen på andre siden av Skagerrak:

- Vi dansker har vann på alle kanter. Vi er vant til å ferdes på sjøen, og trenger derfor ingen obligatorisk båtførerprøve, mener Kurt Skytte, konsulent i danske Søfarts Styrelsen.

Speedbåtsertifikat

Likevel klarte ikke danskene å lukke øynene for de mange ulykkene med hurtiggående båter:

- Vi har dessverre måttet konstatere at det har vært et par meget alvorlige ulykker sist sommer med såkalte hurtiggående båter, eller speedbåter, sa daværende handelsminister Jon Trøjborg i 1998. Resultatet ble en lov som trådde i kraft sommeren 1999: Alle førere av speedbåter skal ha et sertifikat i baklommen, som dokumenterer at vedkommende har gjennomgått en obligatorisk dugelighetstest. Mangler sertifikatet kan politiet ilegge deg en bot på mellom 1.000 og 2.000 danske kroner.

Pioner – en speedbåt

For å skille klinten fra hveten, eller rettere sagt speedbåten fra snekka, utviklet vårt danske broderfolk følgende matematiske definisjon: En speedbåt er en båt hvis effekt i kilowatt overstiger eller er lik summen av kvadratet av lengden i meter og tallet 3.

Forvirret? La oss ta et eksempel: Du har en Pioner Multi. Skroget er 480 centimeter. Ved å gange lengden med seg selv (4,80 ganger 4,80) får vi verdien 23,04. Deretter legger vi til tallet 3, som gir en effekt på 26,04 kilowatt, eller 35 hestekrefter. Dette betyr i praksis at Pioner Multi er en speedbåt dersom den motoriseres med mer enn 35 hestekrefter. Da DinSide i sommer kjørte denne båten med en 50-hester, kjørte vi altså speedbåt. Uten at vi var helt klar over dette selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er båten din en speedbåt?

I kalkulatoren nedenfor kan du regne ut om også din båt er en speedbåt.

Har du en speedbåt?

  Båtens lengde  
   I fot  I meter   
  Motoreffekt  
   I kw  I hk   
       
 
     
       Beregningene er laget etter beste evne, men kan inneholde feil. Økonomiske beslutninger bør bygge også på andre kilder. Kalkulatoren er skrevet i Javascript. Ved feil, send en mail til DinSide.