Enklere å avsløre juks med kilometerstand

Ny nettjeneste lar deg sjekke kilometerstand på bilen du vurderer å kjøpe.

<b>OFFENTLIGJØR:</b> Statens Vegvesen gjør nå kilometerstanden notert under EU-kontroll tilgjengelig for alle på sine nettsider. Foto: All Over Press
OFFENTLIGJØR: Statens Vegvesen gjør nå kilometerstanden notert under EU-kontroll tilgjengelig for alle på sine nettsider. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens vegvesen gjør nå også kilometerstanden tilgjengelig for alle. På sine hjemmesider kunne du tidligere søke opp det aller meste om bilen du ønsket, men nå kan du også se hvor langt bilen var gått på forrige EU-kontroll.

- Vi er glade for å kunne gjøre disse dataene tilgjengelige på våre hjemmesider, forteller Leif Magne Halvorsen i Staten vegvesen.

- Mange er opptatt av dette, og kilometerstand er jo gjerne noe av det som er utslagsgivende når du skal kjøpe deg ny bil. Vi håper også at denne åpenheten kan føre til at færre forsøker å jukse med dette, fortsetter Halvorsen.

LES OGSÅ: Er kilometerstanden tuklet med kan du få pengene tilbake

På vegvesenets sider taster du enkelt inn registreringsnummeret på bilen du ønsker å sjekke. Har ikke bilen skilter, kan du også bruke understellsnummeret, også kalt VIN nummeret.

Ikke et krav

Ingeborg Flønes i forbrukerrådet forteller at en faktisk ikke er pålagt å ha kilometerteller på bilen.

- De aller fleste biler har det, men noen ganger får ikke vegvesenet vite kilometerstanden, og da vil det bli oppført som null, forklarer hun.

Enkelt å jukse

Jan Ivar Engebretsen i NAF forteller at det er lettere å jukse med kilometerstanden enn det mange tror.

- I utgangspunktet vet vi ikke hvor stort problemet er, men vi ser at jo nyere bilen er, jo lettere er det.

LES OGSÅ: Overstiger kilometerstanden forsikringen?

Det er nemlig både enkelt og billig å få tak i instrumenter som kan justere kilometerstanden på kjøretøy.

- Skal du avdekke dette må du dypere inn i hjernen på bilen enn hva som behøves for å justere kilometerstanden, men der blir vi som regel stoppet av fabrikkinnstillingene, fortsetter Engebretsen.

LETT Å JUKSE: Jan Ivar Engebretsen i NAF forteller at de også ønsker kilometerstanden skal registreres på kontroller og ved eierskifte, i tillegg til EU-kontrollen.  Foto: NAF
LETT Å JUKSE: Jan Ivar Engebretsen i NAF forteller at de også ønsker kilometerstanden skal registreres på kontroller og ved eierskifte, i tillegg til EU-kontrollen. Foto: NAF Vis mer


- For å komme forbi denne muren må vi få hjelp fra et merkeverksteds. Her varierer det om vi får hjelp eller ikke.

LES OGSÅ: Hver tredje bruktbil kan være trikset med

Mest lønnsomt med kilometerjuks i Norge

I en rapport som ble lagt frem av NAF i 2013 kommer det frem at Norge er et av de landene hvor det er mest å vinne på å jukse med kilometerstanden.

NAF skriver i rapporten at de anser intensivene for kilometerjuks, på grunn av høyere vinning og tilsvarende lav risiko for å bli tatt tilsvarende, som høyere enn hva som er vanlig ellers i Europa.

Ved norske forhold antar NAF at om lag 5 prosent av importerte og norske biler er trikset med.

- Vi jobber mot å få innført et lignende system som det de har i Belgia, der kilometerstanden også registreres ved verkstedbesøk og eierskifter for en enda jevnere oppdatering, avslutter Engebretsen.

Tallene som registreres og offentliggjøres på nett nå, er bare tallene som blir registrert under en EU-kontroll.