<strong><B>BERETNINGER OM BESKYTTELSE:</strong></B> Dette el-bil-konseptet skal både lade el-bilen, samtidig som det beskytter den - for eksempel mot fugledritt. Foto: Design Nobis
BERETNINGER OM BESKYTTELSE: Dette el-bil-konseptet skal både lade el-bilen, samtidig som det beskytter den - for eksempel mot fugledritt. Foto: Design Nobis Vis mer

Enkel og smart ladepark

Det skal ikke være klønete å lade en el-bil.

Publisert
Sist oppdatert

Hvorvidt el-bil-eiere har ukentlige mareritt om å gå tom for strøm på vei over Hardangervidda i februar vites ikke, men det er ingen smal sak å få tak i nødstrøm skulle batteriet bli flatt på et ugunstig tidspunkt.

Derfor må ladestasjoner bli nesten like utbredt som bensinstasjoner skal den samme tryggheten gjøre seg gjeldende for den mer miljøbevisste delen av bilparken, og da kan kanskje et konsept som dette være et fint innlegg i debatten: en stor ladepark for el-biler.

Les også: Bilen din bruker mer drivstoff enn du tror

Solcelle-telt

Designen av "V-Tent" ("V-teltet") er det Hakan Gursu hos de miljøbevisste tyrkiske designerne Design Nobis som står bak, og den er akkurat så framtidsrettet at den bør passe den muligens kommende el-bil-tiden godt.

<strong><B>BETALING:</strong></B> Inn med betalingskortet, tast koden, og ladingen er betalt. Foto: Design Nobis
BETALING: Inn med betalingskortet, tast koden, og ladingen er betalt. Foto: Design Nobis Vis mer

De store skjellene, som hviler over bilene på samme måte som et stykke fisk hviler på sushi-risen, er store solcellepaneler, som naturlig nok brukes til å lade el-bilene. Designerne tenker seg først og fremst at de store ladeparkene skal være offentlig tilgjengelig ala bensinstasjoner, men de kan også fungere for privatpersoner som installerer mindre varianter utenfor eneboligen eller blokka.

Solcelle-baldakinene beskytter også bilene mens de lades, først og fremst mot fugledritt, antar vi, men også mot snø, varme og andre potensielt plagsomme elementer. Sitter dekslene stramt nok vil nok forøvrig også innbruddstyver få en ekstra utfordring. Små ventilasjonsrør og et reflekterende lag under solcelleraden sørger for at det ikke blir for varmt under den store matta, som kan foldes sammen etter bruk.

Les også: Aner ikke hva fartsgrensen er

Sjekk via mobil

Betalingen for lading skjer via kort i terminalene som står like ved bilen mens den lades. Det gis også beskjed om forventet ladetid, og det hvis konseptet skulle bli realisert, vil det også utvikles en mobil-app der brukerne kan sjekke ladetid og liknende uansett hvor en måtte befinne seg.

Et forvokst lys på laderne viser dessuten hvor i ladeprosessen batteriet befinner seg, med en markant grønn søyle når ladingen er ferdig.

Du kan se flere bilder av det smarte ladekonseptet her:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer