Enda sprekere super-Aston

Det er over et år siden vi kunne vise dere Aston Martin V12 Vantage Concept. Her er produksjonsmodellen.

Det er allerede nesten fire år siden Aston Martin V8 Vantage, den snertne sportsbilen (som har svært lite til felles med monsterbilen ved samme navn som ble laget på 70/80-tallet). DinSide Motor har for øvrig testkjørt bilen - se lenke nederst.

Kraftigere Vantage var ventet

V8 Vantage kommer noe til kort når det gjelder rene ytelser sammenlignet med sammenlignbare sportsbiler som Porsche 911 og Corvette, og det var ventet at det skulle komme en heftigere sports-Aston. Konseptet som ble vist i desember 2007 bekreftet at Aston jobbet med en slik bil, og nå er den klar til å vises på bilutstillingen i Genève.

Over 300 km/t

Det dreier seg om helt nye Aston Martin V12 Vantage, en skikkelig råtass som blir den hittil ypperste Vantage-modellen med en toppfart på godt over 300 kilometer i timen. Dette er gjort mulig ved at modellen, på V8 Vantage basis, har fått en tilpasset utgave av merkets V12-motor under panseret - i en svært tilbaketrukket posisjon. Motorens plassering bak forakselen sammen med transaksel-layouten for girkassen burde gi bilen en fin balanse.

Bilen er relativt kompakt - 438 centimeter lang, 187 centimeter bred. Høyden er begrenset til 124 centimeter og bilen veier 1.680 kilo.


517 hk

V12-motoren har seks liter slagvolum og en toppeffekt på 517 hestekrefter. Maksimalt dreiemoment er 570 newtonmeter. Topphastigheten er oppgitt til 305 kilometer i timen og 0 til 100 skal gå unna på 4,2 sekunder.

For å takle økningen i ytelser er bilen modifisert på flere måter, både når det gjelder chassis, lufttilførsel og til dels karosseriets utforming. Med karbon-keramiske bremser skal bremseeffektiviteten og -stabiliteten være ivaretatt. Takket være større utstrekning av bruk av lettvektsmaterialer er økningen i masse begrenset til 50 kilo til tross for at bare V12-motoren veier 100 kilo mer enn V8-maskinen.

Eksklusivitet

For å ivareta den eksklusivitet som er en del av merkevaren Aston Martin, og som til dels trues av den suksess merket har hatt de siste årene, er det bestemt at V12 Vantage ikke skal produseres i mer enn 1.000 eksemplarer. De første leveransene av V12 Vantage er planlagt å skulle skje i tredje kvartal 2009. Priser skal annonseres under Genève-utstillingen.

  • Vår test av Aston Martin V8 Vantage kan du lese her.
  • Her finner du et fotoalbum med de fleste Aston Martin-modellene gjennom historien.