En halv million på skolevei

Denne uken starter skolene – og med dem politiets kampanjeuker langs skoleveiene. Både Trygg Trafikk, skoleverket og politiet oppfordrer dessuten foreldre til å la barna gå til skolen.

Sesongen har startet. Det er den tiden på året da vi får rapporter om foreldre som mister lappen for fortkjøring utenfor skoler, som glemmer at de skal stoppe ved gangfelt, ja som til og med blir tatt med dagen-derpå-promille under kjøring til skolen.

Like overraskende?

En halv million på skolevei
Begrunnet skilting. Av to veldig gode grunner til nå å respektere spesielt 40-soneskiltene, er vel å beholde førerkortet den minst viktige?
Begrunnet skilting. Av to veldig gode grunner til nå å respektere spesielt 40-soneskiltene, er vel å beholde førerkortet den minst viktige? Vis mer


De årlige skolestartsaksjonene – som i år heter Aktive skolebarn – har vært holdt så lenge noen kan huske. Kommer det virkelig like overraskende på folk hvert år?
- Ja og nei, svarer fungerende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen. Det er selvsagt de graverende medieoppslagene merke seg. Vårt inntrykk er likevel at folk flest husker dette etter hvert og kjører pent.

To kampanjeuker

Skjelbred Larsen kan opplyse at politiet i år kjører to kampanjeuker over hele landet. Det vil si denne uken, før skolestart, for å minne om at barna snart kommer. Og neste uke. Deretter følger de opp med stikkontroller utover høsten.

Oppfordrer til å gå

For det er nemlig over en halv million barn i grunnskolen som nå straks skal ut på skoleveiene. Og når samtidig både skoleverket, Trygg Trafikk og politiet oppfordrer foreldre til å legge til rette for at barna kan gå til skolen, ja da blir det enda flere barn der ute. Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk opplyser at skolestartaksjonene helt siden 2001 har hatt et ekstra fokus på det å gå til skolen.

Gir mindre trafikk

- Skolebarn trenger å røre på seg for å få en god start på dagen. Fysisk aktivitet gjør det lettere å konsentrere seg og sitte stille på skolen, påpeker Øyen.
- Om foreldre velger å gå til skolen med barna i stedet for å kjøre, så bidrar i det i seg selv til mindre trafikk på skoleveien, minner fungerende UP-sjef Larsen om.