Totalforbud mot biltrafikk rundt skoleområdene er et av forslagene til å sikre barnas skolevei. Det mener over 50 prosent av de spurte i en ny stor undersøkelse, utført av Norstat for If. Men både forsikringsselskapet og Norges Automobil-Forbund er skeptiske til om dette er veien å gå. Foto: Colourbox.com
Totalforbud mot biltrafikk rundt skoleområdene er et av forslagene til å sikre barnas skolevei. Det mener over 50 prosent av de spurte i en ny stor undersøkelse, utført av Norstat for If. Men både forsikringsselskapet og Norges Automobil-Forbund er skeptiske til om dette er veien å gå. Foto: Colourbox.com Vis mer

En av to ønsker kjøreforbud rundt barneskoler

Halvparten av befolkningen ønsker 200 meter uten biltrafikk rundt skolene. Naf og If er skeptiske til forslaget.

Publisert
Sist oppdatert

Denne uken er det skolestart landet rundt, og flere tusen barn er ute på veiene. Sjansen for uhell øker betraktelig rundt skolene, og det gjelder å være svært forsiktig om en skal kjøre bil i disse områdene.

Og ikke glem de ekstra fartskontrollene: Sjekk når lappen ryker her

Kjøreforbud 200 meter fra skolen

En ny stor undersøkelse viser at over halvparten av de spurte vil stoppe biltrafikk i områdene rundt barneskolene.

I undersøkelsen, som er utført av Norstat på vegne av If, svarer 53 prosent at de ønsker totalt kjøreforbud i en 200-metersone rundt barneskolene. Undersøkelsen baserer seg på svar fra et utvalg av 1.900 personer.

- 200 meter er en hypotetisk grense og det kan være argumenter og praktiske utfordringer som tilsier både lengre og kortere grenser for biltrafikk rundt skoler. Poenget er imidlertid at et flertall i befolkningen ser problemene og ønsker seg tryggere veier for de små og myke trafikantene rundt barneskolene, sier konserndirektør Line M. Hestvik i If, i en pressemelding.

DERFOR GRISEKJØRER VI: Norske sjåfører forteller sannheten

Beste løsning?

Hestvik i If tror ikke et slikt forbud er særlig gjennomførbart, på tross av at flertallet ønsker det.

- Å se for seg at et slikt forbud blir innført er urealistisk, tror vi i If. Men at trafikksikkerheten må økes i og rundt skolene er åpenbart. Her gjenstår det mye arbeid over hele landet før man er i mål, sier Hestvik.

Heller ikke Norges Automobil-Forbund (NAF) tror et slik forbud er beste alternativ.

- Vi vet ikke om et forbud er den beste måten å løse problemet på, men noen tiltak må uansett gjøres, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Sødal sier mange skoleområder mangler av- og påstigningslommer, og kunne ha bidratt til å øke sikkerheten. men den beste løsningen er kanskje den enkleste:

- Der det er mulig, burde barna gå til skolen i stedet for å bli kjørt. Da blir det mindre trafikk, og det er dessuten godt for helsen!, sier Sødal til DinSide.

LES OGSÅ: DinSides motorjournalist fikk huden full etter kjøretime med kjørelærer

Mange bøter

De tre siste årene er cirka 10.000 billister tatt for å kjøre for fort i nærheten av norske skoler, ifølge VGs papirutgave. I tillegg har over 5.000 bilister fått gebyr, for å kjøre uten bilbelte eller for å ikke ha sikret barna i baksetet godt nok.

- Undersøkelser viser at mange er stresset, og kjører for fort og ikke er konsentrerte nok. Det blir skrevet ut mange bøter for manglende bilbeltebruk. Derfor må man sørge for å ta det med ro, passe på alle trafikanter, og følge med slik at en best mulig kan unngå farlige situasjoner, sier Sødal til DinSide.

Les dette før du setter deg i bilen!

NAF har satt sammen en liste på seks punkter beregnet på alle dem som kjører barna sine til skolen. Les og lær:

Beregn god tid. Beregn god tid når du følger barn til skolen enten dere går, sykler eller kjører buss eller bil.

Fartsgrenser ved skolene. Ved alle skoler er det lave fartsgrenser, disse er ikke lave for å irritere bilførere, men for å øke sikkerheten for barna. Vis respekt for fartsgrensene!

Lyskryss ved skolene. Vær spesielt oppmerksom på lyskryss og utvis aktsomhet når du nærmer deg lyskryss, vis respekt for varslingen!

Sikring av passasjerer. Selv på en kort skolevei skal alle i bilen være sikret. Det er sjåførens ansvar at alle passasjerer er sikret i bilen på forsvarlig måte.

Oppmerksomhet. Vær svært oppmerksom når du setter av barnet ved skolen. I en hektisk halvtime myldrer det av andre barn. Stopp gjerne et stykke unna skolen, unngå å kjøre inn i skolegården. Bruk på/avstigningslomme der slike finnes.

Videre ferdsel. Når du har satt av eget barn utenfor skolen, vis respekt for andre barns skolevei ved å følge hastighetsbegrensningene.

Flere tips om sikrere skolevei finner du på NAF sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer