Volvo elektrifiserer

Elmotor i alle nye Volvo-modeller fra 2019

Enhver bil som utvikles for lansering fra 2019 skal være elektrifisert.

Suksess: 90 prosent av alle XC60, V90 og XC90 som selges i dag er ladbare, forteller informasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Volvo Norge. Foto: Volvo
Suksess: 90 prosent av alle XC60, V90 og XC90 som selges i dag er ladbare, forteller informasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Volvo Norge. Foto: Volvo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Tidsfester: Konsernsjef Håkan Samuelsson tidsfester utviklingen av elektrifiserte drivlinjer. Foto: Volvo
Tidsfester: Konsernsjef Håkan Samuelsson tidsfester utviklingen av elektrifiserte drivlinjer. Foto: Volvo Vis mer

Alle nye personbiler fra Volvo som utvikles for lansering fra og med 2019 vil i en eller annen form ha en elmotor om bord, melder Håkan Samuelsson, konsernsjef i Volvo Cars.

Han legger til at Volvo kommer til å introdusere en rekke nye biler med elektrifisert drivlinje, og at det foruten rene elbiler vil komme ladbare hybrider og mildhybrider.

Sistnevnte er biler med 48 volts teknologi, der bremseenergi tas opp og brukes videre til enten fremdrift eller forbruksenergi til lys, klimaanlegg, underholdningssystemer og annet

Ikke særegent

Dette er ikke noe nytt isolert for Volvo. Hele bilbransjen har startet denne omstillingen, enten det gjelder trenden mot hybrider, rene batterielektriske biler eller hydrogenelektriske.

Felles for alle disse er at en eller flere elmotorer driver bilen, og i mindre og mindre grad i kombinasjon med en forbrenningsmotor.

Volvo gir oss nå innsyn i tidslinjen og takten for når elektrifiseringen for deres del trer i kraft.

Fem fullelektriske

Selskapet skal blant annet lansere fem fullelektriske biler fra 2019 til 2021. Tre av dem skal ligge under varemerket Volvo, mens to blir biler med høy ytelse fra Polestar, som nå er blitt et eget varemerke for de mer sportslige modellene.

De øvrige modellene som lanseres fra 2019 blir med andre ord ladbare hybrider eller mildhybrider med 48 volts teknologi.

Etter hvert vil forbrenningsmotoren fases mer og mer ut, og til slutt forsvinne helt fra bilparken.

Fem batteribiler: Innen 2021 skal selskapet lansere fem nye batterielektriske modeller. Foto: Volvo
Fem batteribiler: Innen 2021 skal selskapet lansere fem nye batterielektriske modeller. Foto: Volvo Vis mer

Norge langt fremme

Det vil likevel ta lang tid før vi er på et nivå hvor forbrenningsmotoren er helt ute. Vår egen regjering har en målsetning om at det kun skal selges nullutslippsbiler i Norge fra 2025.

Dette er mildt sagt helt i utakt med resten av verden, også Europa, der målsetningen er at 25 prosent av nybilsalget skal være elektrifisert innen samme år – 2025.

Mathias Müller, konsernsjef i VW, har tidligere uttalt at de tror det vil sitte en forbrenningsmotor i 65 prosent av alle biler som produseres i 2030. Og det kommer fra et merke som samtidig melder at de skal selge én million elbiler i 2025.

Presses av tester

Dette gjenspeiles også i EU-kommisjonens arbeid med å innføre en ny målemetode for forbruk og utslipp fra forbrenningsmotorer. Den skal først være fullt implementert i 2021, for alle typer drivlinjer. Særlig ladbare hybrider er kraftig kritisert for å seile under falskt flagg, når det gjelder oppgitt forbruk og utslipp.

For å få bukt med dette har EU-kommisjonen bestemt at disse skal gjennom andre testsykluser enn biler med ordinære forbrenningsmotorer.

Testprosedyrene for de ladbare hybridene vil først offentliggjøres senere i høst. Dersom disse avdekker et høyere forbruk og utslipp enn det vi ser i dag, så kan dette være med på å fremskynde den helelektriske drivlinjen ytterligere.

EU har som kjent satt et utslippskrav på 95 gram CO2 som et snitt fra alle bilprodusentenes modeller innen 2021.

I Norge er målsetningen 85 gram innen samme tidsrom, og takket være det høye elbilsalget her til lands er vi godt i rute, og jo flere interessante elbiler som lanseres, jo lettere når vi dette målet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!