Dette bør du vite om bildekk

Elleve ting du lurer på om dekkene dine

Her får du svarene på det du burde vite om dekk og dekkbytte.

PIGG ELLER PIGGFRITT? Her har du svar på elleve gode spørsmål om vinterdekk. Foto: Lasse Allard
PIGG ELLER PIGGFRITT? Her har du svar på elleve gode spørsmål om vinterdekk. Foto: Lasse Allard Vis mer
Publisert

Hvor gamle er dekkene mine? Når kan jeg bytte til vinterdekk? Hva betyr denne lappen som er klistret på de nye dekkene mine? Spørsmålene er mange og vi har svarene.

Her er Dinsides liste over elleve ting som er kjekt å vite om dekk til bil.

Elleve ting du lurer på om dekkene dine

11. Vanskelige bokstaver

Det er klistret en merkelapp med symboler og noen bokstaver på de nye dekkene mine. Hva betyr de?

Merkingen er bestemt av EU og skal gi deg informasjon om hva dekkene er gode for, når det gjelder økt forbruk, bremsegrep og støy. Bremsegrepet som oppgis gjelder bare på våt asfalt, ikke hvor godt dekket er på snø og is.

Denne merkingen er derfor til liten nytte når du velger vinterdekk. Forskjellen mellom et dekk merket med A (beste karakter) og F er rundt 18 meter fra 80 til 0 km/t.

Et dekk som er merket G for forbruk/rullemotstand, bruker rundt 0,05 liter mer per mil, enn et dekk som er merket A. Det vil si rundt 75 liter mer per år, når du kjører 15.000 kilometer i året.

Støyen som angis på merkelappen er målt utvendig og sier ingenting om lyden inni bilen. Tester som er gjort av SINTEF, viser at støyen som dekket skaper på slitt, norsk asfalt, kan være svært forskjellig fra støyen som er målt etter EU-standarden.

10. Når kan jeg skifte til vinterdekk?

Har du piggfrie vinterdekk, kan du bytte når du selv ønsker.

Har du piggdekk er hovedregelen i Nordland, Troms og Finnmark at du kan sette på vinterhjulene 15. oktober. I Sør-Norge er datoen 1. november.

Dersom det er vinterforhold på veiene før dette, kan du selvfølgelig bytte tidligere.

9. Hva er kravet til mønsterdybde?

I vintersesongen kan ikke minste mønsterdybde på det mest slitte stedet på dekket, være mindre enn 3 millimeter.

8. Fem millimeter er nok, men ...

Vinterdekkene mine har fem millimeter mønsterdybde. Kan jeg bruke dem eller må jeg kjøpe nye?

Det er fullt tillat å bruke, men vil ganske sikkert være betydelig dårligere. Bremsetester på is, som vår samarbeidspartner Test World har gjort med brukte dekk med 6 millimeters mønsterdybde, viser at et nytt Continental-dekk stoppet på 67 meter, mens det slitte stoppet først etter 76 meter. For piggdekk var forskjellen enda større.

Vår anbefaling; Kjøp nye med en gang.

SKIFT: Om mønsterdøbden ikke er mer enn fem centimeter kan det være smart å skifte dekk. Foto: Lasse Allard
SKIFT: Om mønsterdøbden ikke er mer enn fem centimeter kan det være smart å skifte dekk. Foto: Lasse Allard Vis mer

7. Med eller uten pigg?

Jeg har ikke mye erfaring bak rattet, og vet ikke om jeg skal kjøpe dekk med eller uten pigger.

Har du liten erfaring med å kjøre på vinterføre, er vårt råd at du velger piggdekk. Disse gir deg en ekstra sikkerhet når føret er som mest krevende, blant annet dersom du plutselig skulle komme over en strekning med is. Is er det vanskeligste og farligste underlaget å kjøre på, og det er ingen tvil om at piggdekk fortsatt er best på is.

6. Hva betyr 205/55 R16 - som står på dekket?

205 er dekkets bredde i millimeter. 55 er dekkets høyde (fra asfalten til felgkanten) i prosent av bredden. R16 betyr radial og felgdimensjon 16 tommer.

5. På dekket mitt står bokstaven H. Hva betyr den?

Det er en kode for hvor høy hastighet dekket skal tåle. H betyr 210 km/t. Et dekk merket med V tåler 240 km/t. De vanligste for vinterdekk er R = 170 km/t, T = 190 km/t og H = 210 km/t.

På sommerdekk må du ha dekk med hastighetskode, som tilsvarer det som står i vognkortet. Vinterdekk har unntak for dette og du kan klare deg med R eller T.

4. Jeg kjører lite og lurer på hvor mange år jeg kan bruke dekkene før de blir dårlige?

Det avhenger mye av hvordan dekkene oppbevares. Etter fem-seks sesonger har grepet i dekkene normalt blitt betydelig dårligere, uansett om det er mye mønster igjen. Gummien blir nemlig hard og mister grep.

Visste du forresten at Dinside, Dagbladet og Autofil i år har fått eksklusive rettigheter på den store vinterdekktesten fra Finland? Her kan du lese alt om hvilke pigg- og piggfrie dekk som er best i test - og hvilke som er best for deg.

3. Hvordan finner jeg ut hvor gamle dekkene mine er?

På dekket er det stemplet inn en firesifret produksjonskode. 3413 betyr for eksempel at dekket er produsert i uke 34 i 2013. De to første sifrene viser uken og de to siste årstallet når dekket er produsert.

2. Finnes det noen lov som sier at jeg må ha vinterdekk om vinteren?

Nei. Loven sier at bilen (opptil 3.500 kilo) ikke må brukes uten å være sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk. Skulle du komme ut for en ulykke, vil forsikringsselskapet selvfølgelig kunne stille spørsmål ved om du hadde tilstrekkelig veigrep, dersom du kjørte på sommerdekk.

1. Jeg bytter hjul selv, men er usikker på hvor hardt jeg må trekke til boltene.

Kjøp deg en momentnøkkel til noen hundrelapper i en rekvisitabutikk. På denne kan du stille inn den kraften boltene skal trekkes til med, som angitt i bilens instruksjonsbok. Dette er viktig.

Trekker du til for hardt, gjentatte ganger, kan boltene knekke og hjulet løsne. Trekker du til for løst kan boltene også løsne.

GODT KJØP: Skaff deg en momentnøkkel, så blir hjulskiftet enklere. Foto: Rune Korsvoll
GODT KJØP: Skaff deg en momentnøkkel, så blir hjulskiftet enklere. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer