Elektroniske norgeskart forsinket

Det er drøye to måneder siden Blaupunkt og Transport Telematikk lanserte en løsning for bilnavigasjon med kartdata for deler av Norge. Kort tid senere kom VDO på banen med en CD-ROM for sine produkter. Men ennå har begge kun testplater å vise til.

Ryktene sier at det er Mercedes-Benz som har stoppet produksjonen av CD-ROM-en fra Blaupunkt. Dette avvises fra Blaupunkts representant i Norge, Robert Bosch AS. Salgsdisponent Tor Hageberg i Robert Bosch AS sier imidlertid at de jobber med å utbedre manglene, og at Mercedes er inne i bildet der.

Forsinket

Da vi i februar i fjor skrev artikkelen Elektronisk bilnavigering like om hjørnet, var status på bilnavigasjon i Norge at det skulle komme til sommeren. Sommeren kom og gikk – og bilnavigeringen lot vente på seg. På tampen av oktober lanserte Blaupunkt sammen med Transport Telematikk AS, som står bak kartdataene, elektronisk kart over Oslo for Blaupunkt-produkter. Det produktet vi fikk se og som vi omtaler i artikkelen Elektronisk kart over Oslo lanseres, var en test-plate. Det ble lovet at originalplatene skulle være ferdig trykt et par uker ute i november. Nå skriver vi 2001, og ennå er ikke originalplatene klare til å gå i trykken.

Elektroniske norgeskart forsinket

Blaupunkt misfornøyd med Danmark-data

Tor Hageberg i Robert Bosch AS forklarer at forsinkelsen av originalplatene skyldes at de ikke er helt fornøyde med dataene på CD-ROM-en som blant annet inneholder kartdata over Oslo. Men det er ikke kartdataene for Norge det strides om. I følge Hageberg er det kartdata fra Danmark som har vist seg å ikke opprettholde den kvaliteten man forlanger. CD-ROM-en med Oslokart inneholder også data fra sør-Sverige – og 87 prosent av Danmark. I Danmark har man hentet inn både kontrollerte data og ikke-kontrollerte kartdata, og det er de ikke-kontrollerte dataene som ikke holder mål, og som de jobber med å kontrollere. Hageberg sier han vil være veldig overrasket hvis de ikke har originalplaten på plass i løpet av januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilgjengelighet av Blaupunkt-data i dag

Dersom du er ivrig etter å kaste kartboka og ønsker å kjøpe et navigasjonssystem for ettermontering av type Blaupunkt, får du med en testplate. Når originalplaten er klar, får du byttet testplaten i den fullendte CD-ROM-en. Dersom du har navigasjonssystem originalmontert i bilen din, får du imidlertid ikke kjøpt CD-ROM-en ennå. Da må du pent vente på at originalplaten blir klar.

Ulogisk VDO

VDO-systemet er det andre alternativet som eksisterer innen bilnavigasjon per i dag. De kom med norske kartdata til sine systemer kort tid etter at Blaupunkt lanserte sin CD-ROM. Men også VDO har fått problemer, og også de har kun en test-plate å vise til.
- Den er fullt brukbar å kjøre med, men er ulogisk av og til, sier produktsjef hos Sørensen og Balchen AS, Øyvind Martinsen.

Mer inngående består problemene i at systemet enkelte steder leser trafikkøyer som veikryss, det kan forekomme uriktig husnummerering, en og annen rundkjøring er ikke merket av, og den nye Svartdalstunnelen er ikke der. VDOs plate dekker Oslo, Asker, Bærum, Akershus og Østfold – og til sommeren lover de en fullgod plate som også inkluderer data nordover til Trondheim.

Tilgjengelighet av VDO

I motsetning til Blaupunkt som ikke selger CD-ROM-en alene før de har den fullgode versjonen klar, selges testplatene for VDO-systemet uten at du må kjøpe et navigasjonssystem for ettermontering. VDOs testplate koster 500 kroner, og dersom du kjøper den fullgode versjonen som kommer til sommeren, får du et avslag på 500 kroner dersom du leverer inn testplaten.

Relaterte artikler:

  • Elektronisk kart over Oslo lanseres

  • Elektronisk bilnavigering like om hjørnet