Elektronisk bilnavigasjon: Pris og virkemåte

Elektronisk bilnavigasjon er på full fart inn i nye biler. Men det er faktisk mulig å bli med på leken selv om du ikke planlegger nybilkjøp med det nærmeste. Noen billig fornøyelse imidlertid ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Elektronisk bilnavigasjon: Pris og virkemåte

Et bilnavigasjonssytem består i hovedsak av sju elementer: Selve bilnavigasjons-enheten, skjerm, gyro, hjulsensor, ryggelystilkobling, høyttalere og en GPS-antenne.
Elektronisk bilnavigasjon baserer seg altså på GPS (Global Positioning System). GPS ble utviklet og eies av det amerikanske Forsvarsdepartementet. Systemet bygger blant annet på 24 satellitter, som til enhver tid sender signaler til Jorden. Når en antenne mottar informasjon fra flere ulike satellitter, kan GPS-mottakeren regne ut antennens posisjon på grunnlag av satellittenes vinkel på Jorden.

Stor nøyaktighet

Utviklingen av bilnavigasjonssystemene ble imidlertid påbegynt før GPS-teknologien ble tilgjengelig for det sivile markedet. Systemene er derfor i utgangspunktet laget for å kunne klare seg uten GPS, med en nøyaktighet ned mot 3-5 meter. Det sivile GPS-systemet opererer til sammenligning med en maksimal nøyaktighet på omkring 90 meter. Bilnavigasjonssystemenes høye nøyaktighet oppnås gjennom en samordning av dataene på CD-ROM-platen og informasjonen fra bilens hjulsensor.
Dagens systemer baserer seg likevel på GPS, noe som er helt avgjørende hvis bilen for eksempel har vært utenfor CD-ROM-kartets rekkevidde, eller hvis man har beveget bilen uten at hjulene har vært i bruk, for eksempel i sammenheng med en ferjetur.

Dyr fornøyelse

Hvor mye må du så bla opp hvis du ønsker å benytte deg av denne teknologien? Vel, det avhenger av om du har tenkt å gå til anskaffelse av en ny bil eller ikke. Vår uhøytidelige ringerunde avslørte at du må belage deg på et pristillegg på minimum 19.000 kroner hvis du ønsker bilnavigasjon i din nye bil.
Hos Mercedes slipper du unna med omlag 24.000 kroner, mens BMW forlanger noe mer, 27.000 kroner. Begge utstyrer deg da med stor skjerm, integrert radio og så videre.

Ønsker du bilnavigasjon i Rover, har du to valgmuligheter. Den billigste, som bare har et lite display, kommer på snaue 19.000 kroner. Den mest avanserte varianten kommer på hele 32.000 kroner. Men da kan du i tillegg glede deg over stor skjerm, TV-mottaker, en stor forsterker, og en avansert radio med ekstra høyttalere. Fordelen med å kombinere kjøpet av bilnavigasjon med kjøp av en ny bil, er at du slipper monteringskostnader.
Men du er ikke avhengig av å kjøpe en ny bil for å få glede av bilnavigasjon. Både Bosch/Blaupunkt og Philips tilbyr ettermontering av elektronisk bilnavigasjon i Norge.

Blaupunkt

image: Elektronisk bilnavigasjon: Pris og virkemåte

Blaupunkts billigste variant er RGN 149, som du får for 15.000 kroner. Prisen gir deg et komplett navigasjonssystem, inkludert GPS-antenne, gyro og kobling til ryggelyset. På kjøpet får du radio og CD-spiller. De som ikke har elektronisk speedometer må belage seg på et tillegg på 700 kroner, fordi det da må monteres en hjulsensor. Men du kan ikke puste lettet ut ennå. Monteringen av systemet begynner på 4.000 kroner. Dermed må du nok ta farvel med minimum 20 tusenlapper. Det skal også nevnes at RGN 149 har en stor ulempe. Systemet har ikke egen skjerm, men benytter i stedet bilspillerens display. Dermed kan du si farvel til alle grafiske kart. Hvis du har lyst på en skikkelig skjerm bør du derfor avansere til DX-N, som ligger på 27.000 kroner pluss montering.

Philips

image: Elektronisk bilnavigasjon: Pris og virkemåte

Philips Norges billigste modell, MS3000, koster også 15.000 kroner. Anlegget er komplett med gyro, ryggelystilkobling og GPS-antenne. De som ikke har elektronisk speedometer må belage seg på et pristillegg på omlag 300 kroner. MS3000 kommer med fjernbetjening og en 3,8 tommers monochrome-skjerm. Skjermen kan imidlertid ikke vise kart.
Flaggskipet til Philips, MS6000, kommer på 25.000 kroner. Prisen inkluderer et komplett bilnavigasjonssytem, stor skjerm, radio, ekstra CD-spiller og utganger for ekstra monitorer.
Philips har innledet et samarbeid med Bilradiospesialisten og anslår at monteringsjobben vil ta mellom tre og åtte timer, avhengig av bilmodell og montørens kompetanse. Det betyr i praksis en pris på mellom 2000 og 5000 kroner.