Elektronisk bilnavigasjon like om hjørnet

Norske bilister er på vei inn i en ny æra. For allerede til sommeren er det klart for elektronisk bilnavigasjon også i Norge. Og systemet byr på fantastiske muligheter.

Du setter deg inn i bilen og taster inn adressen du skal til. Skjermen forteller deg beregnet reisetid og ankomsttid. Du starter motoren og setter bilen i bevegelse. "Sving til høyre i neste kryss" lyder en behagelig stemme. Sekunder senere får du beskjeden "Sving til høyre nå". Du tar en kikk på skjermen og ser bilen din som en rød prikk på bykartet. Du tar av til høyre, kommer inn på en større vei og øker farten. På skjermen endres kartets målestokk og du får et større kartutsnitt. På kartet legger du merke til en rød, snirklete linje. Det er veien du bør følge for å komme deg raskest mulig til målet. "Du kjører nå inn i en førtisone" lyder det fra høyttalerne, og du senker farten. Etter 400 meter får du en ny beskjed. "Du nærmer deg et lyskryss. Ta til venstre i dette krysset". Du må skifte felt for å kunne svinge til venstre, men ingen av bilene i venstrefeltet slipper deg inn. Så når beskjeden "Ta til venstre nå" lyder, har du ikke noe annet valg enn å fortsette rett fram. Du kikker på skjermen, og ser at både reisetid og ankomstid endres. Det samme gjør den røde reiseruten.

Enorm informasjonsmengde

Den stressende kjøreturen med kartboka på passasjersetet og svetteperler i pannen er i ferd med å bli historie. For til sommeren er den her, den første CD-ROM-platen i det norske Elveg-prosjektet. Platen inneholder en enorm informasjonsdatabase. Alle offentlige og private veger over 50 meters lengde er lagret med navn. Det samme er hundretusenvis av stedsnavn og husnumre. CD-ROMen inneholder i tillegg informasjon om høyde-, bredde- og vektbegrensninger, samt informasjon om fartsgrenser, lyssignaler, rundkjøringer og enveiskjøringer. Den første platen vil være begrenset til Oslo, Akershus og Østfold, men sommeren 2001 vil platen for hele Norge være i handelen.

Kvalitetssikring

Historien om Elveg (Elektronisk vegnett) startet i 1995 som et samarbeid mellom Statens kartverk, Statens vegvesen og Telenor Mobil. I 1998 fikk Telenor Mobils datterselskap Transport Telematikk AS ansvaret for å fullføre prosjektet, samt å ta seg av den kommersielle biten.
- Vi har nå hele Norge inne i vår kartdatabase og er for tiden i gang med å kvalitetssikre dataene. Vi har blant annet kontinuerlig to biler ute på veiene for å innhente informasjon om svingforbud, bommer, lave bruer, fysiske sperringer og så videre, sier leder for bilnavigasjonsprosjektet i Transport Telematikk, Frode Abrahamsen.
Han kan fortelle at arbeidet med å kartlegge Oslo, Akershus og Østfold, som til sammen huser over en million nordmenn, nå på det nærmeste er sluttført.
- Den første platen vil foruten de tre norske fylkene i tillegg inneholde Sør-Sverige og Danmark, opplyser han.
Hva kommer så herligheten til å koste?

Hyppige oppdateringer

- Vi har ikke tatt stilling til den nøyaktige prisen ennå, men jeg vil anslå at prisen kommer til å ligge på omlag 1.500 kroner, sier Abrahamsen, som ennå ikke har avgjort hvem som skal ta seg av distribusjonen av platene.
Han kan imidlertid avsløre at platene sannsynligvis vil bli solgt gjennom ulike teleforhandlere.
Men Norge er et levende land. Nye veier bygges og gamle stenges. Fartsgrenser forandres og nye enveiskjørte gater etableres. Hvor mye er en Elveg-plate verdt etter et par år?
- Vi er fullstendig klar over denne problemstillingen. Vi planlegger derfor å produsere oppdateringer hvert halvår. I den sammenheng er det også mulig vi vil velge å introdusere forskjellige abonnementsordninger, sier han.

DVD på vei

Transport Telematikk har valgt å basere seg på CD-ROM-teknologi. En CD-ROM-plate kan inneholde inntil 650 megabyte. Nå er imidlertid en nyere teknologi, DVD, på full fart inn i markedet. En DVD-plate kan inneholde inntil 4,5 gigabyte, altså nesten sju ganger så mye som CD-ROM-platene.
- Vi vil på sikt sannsynligvis også produsere DVD-plater, da dette gir oss muligheten til å legge inn langt flere land på samme plate. Dermed har også bilferie-entusiaster noe å se fram til, sier Frode Abrahamsen.

Begynner du å glede deg? Da må du imidlertid være klar over at en CD-ROM-plate ikke er nok. For at du skal få glede av den, må du ha et bilnavigasjonssystem installert i bilen din. Interessert? Du kan lese mer om bilnavigasjonssystemer her.