Elektrisk moro: 4.500 nm!

Audi viste e-tron på messa i Frankfurt. Den er praksis en elektrisk R8.

Det er ikke mange som har klart å bringe helt elektriske biler biler ut på markedet. Norge har for så vidt vært litt frempå, noe som har resultert i både Think, som stort sett har mye problemer, Buddy og Indica som man jobber med hos Miljøbil Grenland.

Tesla

Videre på lista har vi den amerikanske Tesla som det nå til og med finnes noen av i Norge. Bilen er en kostbar, rask og spektakulær toseters sportsbil som snart etterfølges av en familievogn som heter Model S.

Mitsubishi

Vi har også kjørt den svært spennende Mitsubishi i-Miev. Dette er kanskje den første el-bilen som virkelig kan brukes som en familiebil, og som vi har enda større forventninger til når den kommer på markedet. Vår testtur ga virkelig mersmak og denne bilen vil ha markedet for seg selv en liten stund. Peugeot vil lage en tvillingmodell som heter Ion.

Bilutstillinger er på mange måter en barnslig forestilling og oppblåste fasader hvor man utbasunerer hvor langt man har kommet teknologisk. Audi hadde en enorm stand på messa, men svært lite av den ble brukt til å vise fremtidsteknologi. De hadde et hederlig unntak, nemlig e-tron, som er en elektrisk R8.


Enormt dreiemoment

Som seg hør og bør er dette en firehjulstrekker. Den gammeldagse metoden med en motor og masse drivaksler er kastet ut og erstattet med fire elektriske motorer som driver et hjul hver. Motorpakka yter 313 hestekrefter og ikke mindre enn 4.500 newtonmeter! Vi regner med at en eller annen har gått amok med kalkulatoren her, og at dette ikke kan sammenlignes med den måten man regner ut dreiemoment på vanlige biler. Det har per i dag også ikke vært mulig å få noe forklaring på dette ekstraordinære tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett tusenvis av newtonmeter eller ei, den går fra 0 til 100 på 4,8 sekunder og sprinten fra 60 til 120 tar ikke mer enn 4,1 sekunder.

Drivstoffet kommer fra et litium ion batteri. Rekkevidden er oppgitt til snaut 25 mil. Vi regner med at det betinger en forholdsvis lett gassfot.

Her er en video fra lanseringen: