Bombrikke-tabben

Elbiler risikerer full pris i bomstasjonene

Elbiler uten bombrikke blir automatisk fakturert for full pris. Deretter må bileierne søke bomselskapet om å få tilbake pengene de har til gode.

HUSK BOMBRIKKE: Dersom du skal kjøre en litt rundt i sommer, er det lurt å ha bombrikke slik at rabatten blir registrert automatisk. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix
HUSK BOMBRIKKE: Dersom du skal kjøre en litt rundt i sommer, er det lurt å ha bombrikke slik at rabatten blir registrert automatisk. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix Vis mer

Nye salgstall viser at over halvparten av alle nyregistrerte biler i juni i år var elektriske. Det har vært mye snakk om at elbilister kan komme til å miste bom-rabatten, men inntil videre passerer elbilene gratis, eller med rabatt i bomringer i hele Norge.

Men, dersom du skal du få rabatten på stedet, må du ha AutoPASS-brikke.

Må betale full pris

– Mange tror nok at bomstasjonen gjenkjenner en elbil via nummerskiltet, men slik er det ikke, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF i en pressemelding.

Det er bombrikken som forteller bomringen at det er en elbil, og at det gjelder egne takster.

Hvis du har elbil og passerer en bom uten AutoPASS-brikke, blir du fakturert full pris.

Hvis du ikke følger med på kontobevegelsene og har avtalegiro med bomselskapet fra tidligere, risikerer du altså å betale full pris på hver passering, dersom du ikke har bombrikke.

Du kan imidlertid søke bomselskapet i ettertid om å få tilbake rabatten.

OPPDATERT: Dette gjelder ikke Fjellinjens bomstasjoner som står for mesteparten av bompengeinnkrevingen i Oslo og Akershus.

- Lite effektiv finansering

AF mener dette viser hvor tungvint og lite effektivt bompenger er for finansiering av samferdsel.

– Vi mener bompenger som system er modent for skraphaugen, sier Ryste.

Gjennomsnittlig går 1,25 kr per passering til administrasjon i bompengeselskapene. I 2017, som er siste tilgjengelige tall, gikk 7,9 prosent av inntektene til bomselskapene rett til administrasjon.

- Dette viser hvor lite effektivt bompenger er som finansiering av samferdsel. Vi mener bompenger som system er modent for skraphaugen, sier Ryste.

Blir fort dyrt uten brikkerabatt

I mellomtiden er det viktig å få med seg de rabattene som finnes. Også for de som kjører diesel- og bensinbiler kan det være mye å spare på ha bombrikke i bilen dersom du skal kjøre litt rundt i sommer.

Alle bomselskaper tilbyr rabatterte priser når du har AutoPASS-brikke, og enkelte steder får du såkalt timesrabatt dersom du passerer flere bomstasjoner innen én time.

- Det kreves inn bompenger på nær sagt alle nye veiprosjekter, i tillegg til i mange byer. Det blir fort noen bom-kroner. Det lønner seg å få med seg rabattene som bomselskapene tilbyr når du har brikke, sier Ryste.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!