Elbilene blir billigere

Salget av den norske elbilen Think City har aldri tatt av, til tross for en rekke avgiftsfritak. Nå prøver norske myndigheter igjen å få opp salget - denne gangen ved hjelp av momsfritak.

Elbiler er allerede fritatt for både engangsavgift og årsavgift (2.265 kroner). I tillegg slipper elbil-eiere å betale både bompenger og bru- og tunnelavgifter i hele Norge. På toppen av det hele kan elbiler parkeres gratis på offentlige parkeringsplasser.

162.000 kroner

Likevel har salget av elbiler gått svært trått, noe som har sporet myndighetene til å innføre nok et avgiftsfritak. Fra og med 1. juli blir elbiler fritatt for merverdiavgift, noe som betyr at prisen på en Think City går ned fra 199.000 til 162.000 kroner. Dermed øker mulighetene for at også privatpersoner vil ta med Think i vurderingen når de skal kjøpe ny bil. I dag har det elbil-kundene stort sett vært begrenset til offentlige etater og næringslivet.

Full moms for hybridbilene

Myndighetene ser imidlertid ikke ut til å mene at hybridbiler er miljøvennlige nok til å fortjene momsfritak. Dette til tross for at hybridbiler henter deler av sine krefter fra elmotorer og derfor forbruker langt mindre drivstoff enn ordinære biler.

Miljøvennlig Prius

Den eneste hybridbilen som markedsføres i Norge, Toyota Prius, klarer seg med 0,51 liter bensin per mil ved blandet kjøring. I tillegg kuttes motoren ved stans, noe som sørger for at bilen forurenser langt mindre enn vanlige biler ved by- og køkjøring.

Tør vi antyde at forklaringen ligger i bilenes nasjonalitet? Vi er i hvert fall temmelig sikre på at også Prius hadde fått momsfritak dersom bilen hadde blitt produsert på Aurskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Relaterte saker:

  • TEST: Think City
  • TEST: Peugeot 106 Electric
  • DUELL: Think City vs. Peugeot 106 Electric
  • TEST: Toyota Prius
  • MINITEST: Honda Insight
  • DUELL: Honda Insight vs. Toyota Prius