El-luksus fra Cadillac

General Motors satser på ny hybridteknologi - nå også i luksusutgave.

Cadillac Converj er Cadillac og General Motors' luksusutgave av den kommende Chevrolet Volt. Verken Converj eller Volt kommer på markedet før om et par år, men begge har fått mye oppmerksomhet i bilbransjen. Bilene er nemlig hybridbiler, der hoveddrivkraften er elektrisitet. Converj ble nylig fremstilt på Detroit Auto Show.

Les om den mindre luksuriøse tvillingen, Chevrolet Volt, her.

Kuriøst

Converj er en konseptbil, og det er ennå svært usikkert når denne luksusutgaven fra Cadillac kommer på markedet. Sikkert er det at produksjonen av dens "forgjenger" Chevrolet Volt begynner på høstparten i 2010. En Opel-versjon vil visstnok også komme, men vil nok drøye ytterligere et år eller to.

Det kan nok fremstå som litt kuriøst at GM satser på en slik luksusbil, med tanke på den krisen som de gjennomgår nå. Allikevel fremstår Converj-planene som enda et tegn på at bilindustrien tar el- og hybridbilenes fremtid svært så seriøst.

Se bildene nederst i artikkelen.

Elektrisk hybrid

Denne fireseteren fra Cadillac skal altså bli bilprodusentens bevis på at deres elektriske motorteknologi, kalt Voltec, har styrke nok til å drive en fireseters luksus-coupé.

Kort sagt er Converj en omvendt hybrid, som går på elektrisitet så lenge batteriet holder. Den ekstra forbrenningsmotoren driver en generator som lader opp batteriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilen er, som seg hør og bør, utstyrt med lithium-ion-batterier. Converj kan derfor kjøre opp til over 60 kilometer bare på strøm. Når batteriene blir tomme, starter den bensindrevne motoren som produserer elektrisitet i likhet med en standard hjemmegenerator.

Plug-in

Converj er en plug-in hybrid, noe som vil si at man kan lade batteriene med vanlig strømkabel. Det er derfor fullt mulig å utelukkende bruke Converj som elbil. Chevrolet Volt skilter med at det bare tar tre timer å lade batteriet fullt opp, og sannsynligheten for at tilfellet er det samme for Converj er stor. Som skrevet er bilene laget på så og si samme teknologi og hybridsystem.

Sterk motor

I likhet med Chevrolet Volt er toppfarten til Converj spede 161 km i timen, noe som er typisk for hybrid- og elbiler. Allikevel er motoren sterk, med hele 163 hestekrefter og 370 newtonmeter.

Utseendet

Converj har en ny stil som kombinerer bilmerkets tradisjonelle design med en mer aggressiv, foroverlent og halvsirklet profil.

Og kanskje derav navnet. Converj er et svært utypisk navn, og gir mer følelsen av at noen i GM eller Cadillac tastet feil i forsøket på å skrive "converge" eller "convert", enn noe annet mer tiltenkt.

Den utvendige stilen på konseptbilen er mørk, sølvgrå og domineres av et glasstak med solceller som trekker til seg energi fra bilens omgivelser.

Inni bilen er det en 2 + 2 seteløsning, som er preget av hvit og svart lær, samt polert aluminium.