El-bil-bølgen fortsetter: Nå også sportsSUV

En SUV med prestasjoner lik dem vi finner i den definitive sportsbilklassen, er ikke hverdagskost. I hvert fall ikke når bilen går på strøm.

Den amerikanske el-bilprodusenten ZAP er blant de fremste i utviklingen av el-drevne kjøretøy. Siden de ble grunnlagt i 1994 har de lagd flere ulike modeller kun drevet av strøm. Men ingen kommer opp mot dette konseptet de nå viser, ZAP-X Crossover SUV som de har utviklet i samarbeid med Lotus. Eller hva sier du til en stor SUV med 644 hestekrefter som gjør null til hundre på 4,8 sekunder og en toppfart på 250 km/t? Dette oppnås gjennom å montere én el-motor på hvert av de fire hjulene. Ikke bare gir dette hårreisende ytelser, men også et godt utgangspunkt for optimal styring av firehjulsdriften.

Trondheim - Oslo

El-bil-bølgen fortsetter: Nå også sportsSUV

El-bil-bølgen fortsetter: Nå også sportsSUV

  1. Store bilder


Ok, sier du kanskje, det finnes andre raske SUVer også. Porsche Cayenne Turbo og Mercedes-Benz ML 63 AMG har nesten like gode akselerasjonstall. Og de slipper å stå til lading hele natten, i tillegg til at de har ubegrenset rekkevidde så lenge det finnes bensinstasjoner. Men ZAPs målsetning for denne bilen er svært ambisiøs. De oppgir en forventet rekkevidde på hele 560 kilometer, lenger enn det er fra Trondheim til Oslo. Det er oppsiktsvekkende i el-bilsammenheng, ikke minst med tanke på at vi her snakker om en diger syvseters og firehjulsdrevet SUV. Selv om ZAP-X er bygget på et aluminiumschassis, snakker vi her trolig om en egenvekt på mellom 2 og 2,5 tonn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti minutters ladetid

El-bil-bølgen fortsetter: Nå også sportsSUV


Ytelsene er imponerende, og noe helt annet enn vi er vant med i el-bilsammenheng, men kanskje enda mer oppsiktsvekkende er ladetiden. Mens det tar flerfoldige timer å lade vanlige el-biler i dag, opplyser ZAP at ZAP-X skal være fulladet på ti minutter. Det er ikke stort lenger tid enn det tar å fylle hundreliterstankene i vanlige SUVer.

Viser potensialet?

ZAP sier ingenting om hvorvidt ZAP-X er ment for serieproduksjon. Dermed må vi bare vente i spenning, men uansett hva som skjer har dette konseptet likevel kanskje gitt oss et hint om hva vi har i vente i el-bil-fremtiden.

  • Store bilder