Ekstrautstyret bør plasseres nede til venstre!

NAF er bekymret for trafikkfarlige dingser i frontruta.

<b>TRAFIKKFARLIG:</b> Stadig flere tekniske innretninger finner sin vei til bilen. Når de hemmer utsynet er det direkte trafikkfarlig, advarer NAF. Foto: NAF
TRAFIKKFARLIG: Stadig flere tekniske innretninger finner sin vei til bilen. Når de hemmer utsynet er det direkte trafikkfarlig, advarer NAF. Foto: NAF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye moderne elektronikk i nye biler som stjeler oppmerksomheten, og nå føler NAF behovet for å advare mot en ny trend.

– Jeg har sett bilister som kjører rundt med både GPS, dashbord-kamera og mobiltelefon montert med sugekopp ved siden av hverandre midt på frontruta.

Stjeler oppmerksomheten

Monterer man dingser slik at de hindrer sikten kan det i verste fall være livsfarlig, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også: Vi har testet åtte dashcam-kameraer

Den erfarne NAF-mannen viser til at stadig flere bilister ser ut til å fylle opp frontruten på bilene sine med ulike apparater som både stjeler sikt og tar bort oppmerksomheten fra selve kjøringen.

Han mener flere ikke tenker over konsekvensene om for eksempel en fotgjenger skulle forsvinne fra synsfeltet bak et av apparatene som er montert i frontruta.

Det kan være straffbart om det anses å være medvirkende årsak til en ulykke. For i «Forskrift om bruk av kjøretøy», sier lovteksten at føreren må påse at «snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Les også: Den beste GPS-appen er kåret

- Men en ting som mange kanskje ikke vet er at feilmonterte dingser i frontruta nå også kan gi stryk på EU-kontrollen, etter at skjerpede kontrollrutiner ble innført 8. juni i år, forteller Engebretsen.

Koster tid og penger

– I kontrollinstruksen, som alle som utfører EU-kontroll må forholde seg til, står det blant annet at «Hindring i førerens synsfelt, som i vesentlig grad påvirker sikten framover eller til sidene», er en type 2-mangel. Det vil si at kjøretøyet ikke kan godkjennes før mangelen er utbedret, sier Engebretsen.

Les også: Dette er de beste barnesetene i test

Dermed bærer det inn til etterkontroll av bilen, selv om du fjerner utstyret på stedet. NAF kjenner til tilfeller der det har skjedd, og det betyr bortkastet tid og ekstra sure penger for ny godkjenning.

NAF anbefaler alle bilister til å tenke sikkerhet, og ikke montere utstyr i synsfeltet.

– Ikke bruk frontruta som en oppslagstavle. Hold dingser unna frontruta hvis du kan. Må du for eksempel ha GPS-en i frontruta er det riktige stedet i nederste venstre hjørne, for her hemmer den sikten minst. Men ta bort ekstrautstyret når du ikke bruker det, det er selvfølgelig det beste, avslutter NAF-eksperten.